eur:
396.54
usd:
369.69
bux:
70315.81
2024. június 20. csütörtök Rafael
A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) felvétele a Csango-6 holdszondáról, amelyet a holdjáró készített a leszállást követően 2024. június 4-én. A szonda kőzet- és talajmintákat gyűjt a Hold eddig nem kutatott, rejtett oldalán. A mintákat várhatóan június végén hozzák vissza a Földre.
Nyitókép: MTI/AP/CNSA/Hszinhua

Már hozza haza a köveket a kínai Hold-szonda

Nehezen tudott csak felszállni a hőségben.

A Csang'o-6 kínai Hold-szonda felszállt és megkezdte útját vissza a Föld felé, miután sikeresen begyűjtötte a kőzetmintákat a Hold túlsó oldaláról - közölte kedden a kínai űrügynökség.

A szonda helyi idő szerint reggel 7 óra 38 perckor indult vissza a Föld felé, miután múlt vasárnap reggel szállt le a Hold távolabbi oldalán.

A kínai űrhivatal közleménye szerint a szonda "kiállta a Hold túlsó oldalán uralkodó magas hőmérséklet próbáját", de "a felemelkedés különösen nehézkes volt".

A felszállást követően a szonda elérte a tervezett Hold körüli pályát és a fedélzetén lévő mintákkal összekapcsolódik egy másik, pályán lévő űreszközzel, amelyről egy visszatérő szondában repül vissza és várhatóan június 25-én a kínai Belső-Mongólia területén ér földet - tették hozzá.

A május 3-án indított küldetés mérföldkőnek számít az ország űrprogramja szempontjából. Ha sikerrel jár, ez lenne az első alkalom, hogy a Hold túlsó oldaláról talaj- és kőzetmintákat hoznak vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk

Magyar Péter hangfelvételei: az ügyészség megszüntette mind a három nyomozást

A Központi Nyomozó Főügyészség beszámolt arról, hogy hol tart a Varga Judit volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás. Kiderült: átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után megszüntették a nyomozást. A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Belepiszkál az állam a befektetési alapokba – Pár nap, és élesedik az új szabály

Belepiszkál az állam a befektetési alapokba – Pár nap, és élesedik az új szabály

Az elmúlt hónapokban újabb kormányzati tervek, majd konkrét rendelet látott napvilágot arra vonatkozóan, hogyan lehetne (ismét) megreformálni a befektetési alapok piacát. Az indoklás szerint mindez az átláthatóságot és a befektetők érdekét képviseli, de sok tisztázatlan kérdés maradt, amelyre csak részben kaptak válaszokat az alapkezelők. Megkérdeztük az NGM-et és az MNB-t, mire számíthat a befektetési szakma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×