eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Veszélyes mérgeket tartunk otthon, melyek akár ALS betegséget is okozhatnak

A kutatás feltárta, hogy a házzal egybeépült garázsban tárolt, párolgó vegyszerek könnyedén bejuthatnak a lakótérbe is.

Egy friss tanulmány rávilágít, hogy a garázsokban tárolt vegyi anyagok, mint például a benzin, gyomirtók és festékek, növelhetik az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának kockázatát - írja a Daily Mail cikke nyomán a Pénzcentrum.

A Michigani Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a benzint, gyomirtót, növényvédő szereket, festéket és faipari kellékeket tartalmazó garázsok kapcsolatba hozhatók az ALS megjelenésével. Stephen Goutman kutató szerint

az ezeknek való otthoni kitettség jelentős szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Az ALS-t motoros neuronok problémája okozza az agyban és idegekben, amelyek idővel leállnak működni. Néhány esetben genetikai összefüggést találnak, de a legtöbb esetben sporadikus. A Michigani Egyetem kutatócsoportja több mint 600 amerikai résztvevőt vizsgált meg, akik közül 367-nek volt ALS-ük. A résztvevők kitöltöttek egy felmérést otthoni vegyi anyag-expozíciójukról.

Miután elemezték a begyűjtött adatokat, megállapították, hogy bizonyos garázsban tárolt vegyszerek, különösen a párolgó üzemanyagok jelentős kockázati tényezőnek bizonyultak az ALS kialakulása szempontjából. Mint írják, a garázsban való tárolás összefüggést mutatott a betegség kockázatának növekedésével, ellentétben azzal, amikor az anyagok külön épületben voltak tárolva.

Stuart Batterman professzor szerint ennek az az oka, hogy hűvösebb éghajlaton a hozzáépített garázsból a levegő könnyebben bejuthat a lakótérbe.

Az ALS súlyosbodó neurodegeneratív betegség, ami jelentős izomkontroll-vesztést okozhat. Jelenleg nincs gyógymódja és halált okozhat. Az első tünetek között szerepelhetnek izomrángások és gyengeség. A Mayo Klinika kutatói szerint az ALS-nek nincs ismert oka és csak egy kis része, az esetek 5-10 százaléka örökletes eredetű - teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint szigorúbb jogi eszközökkel kellene fellépni az uszító kommenteket írókkal, illetve az ilyen hozzászólásokat nem moderáló internetes oldalakkal szemben. Baracsi Katalin az InfoRádióban elmondta: erre lehetőséget adnak az uniós szabályok, mint ahogy arra is, hogy a tagállamok felerősítsék az ellenőrző rendszerek jogosultságait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×