eur:
390.6
usd:
364.59
bux:
68249.46
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Részleges holdfogyatkozás Salgótarjánból fotózva 2023. október 28-án este. A holdfogyatkozást az okozza, hogy a Föld a Nap és a Hold közé kerül, ezért a Föld árnyéka részben vagy teljesen a Holdra vetül.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Komoly problémát kell megoldania a NASA tudósainak

A Holdon lévő űrhajósok nem használhatják a hagyományos földi időmérést, mert gyorsan aszinkronba kerülnének a bolygónkkal. Két éven belül meg kell oldani a problémát.

A Hold-küldetések kapcsán egy igen fontos kérdés, hogy a Földet kísérő égitesten milyen időzóna szerint dolgoznak majd a kutatók. Mivel a Holdnak nincs önálló időzónája, így valamilyen módon a Földön lévő zónákkal kell összehangolni a munkát és az életet – egész pontosan azzal, amelyikben a földi irányítás dolgozik. Ám ez nem is olyan egyszerű, már csak azért sem, mert több ország is tervez gépi, majd emberi jelenlétet.

A Reuters szerint az amerikai űrhivatalnál már dolgoznak a koordinált holdidő (Coordinated Lunar Time, LTC) megalkotásán, ami a relativitáselmélet miatt nem lesz egyszerű feladat – számolt be a hvg.hu.

Az einsteini relativitáselmélet kimondja, hogy a Holdon másképp telik az idő, mint a Földön. Bár nagyon csekély különbségről beszélhetünk, az idő előrehaladtával ez a különbség összeadódva egyre nagyobb és nagyobb lesz. A Fehér Ház éppen ezért utasításba adta a NASA-nak, hogy mielőbb dolgozza ki a probléma megoldását célzó tervet, azzal ugyanis szerintük megőrizhető lehet az Egyesült Államok űrversenyben betöltött vezető pozíciója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×