eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ill businessman in front of the office - infectious disease spread.
Nyitókép: Getty Images/ Coolpicture

Megnézték, hogy meddig köhög az ember a Covid után – itt vannak az adatok

A Covid-fertőzés után fennmaradó köhögés, amely a felnőttek 11-25 százalékát érinti, általában jóindulatú és 3-8 héten belül magától megszűnik komolyabb kezelés nélkül.

A penzcentrum.hu írja a Healthline cikke alapján, hogy a felnőttek 11-25 százalékát érinti a légúti fertőzéseket követően kialakuló köhögés. Ez gyakran a fertőzés által okozott gyulladás és az ezt követő nyálkatermelés eredménye.

Az UCLA Health szerint az ilyen típusú gyulladások irritálhatják a torkot és a hangszalagokat is a garati váladékcsorgás miatt, ami mind hozzájárulhat a fertőzés utáni köhögés kialakulásához.

Chantel Strachan, a Columbia University Irving Medical Center alapellátó orvosa és belgyógyásza pedig azt hangsúlyozta, hogy bár az ilyen köhögések zavaróak lehetnek, általában jóindulatúak. Szerinte nincs bizonyíték rá, hogy az antibiotikumok vagy szteroidok hatékonyak lennének ilyen esetben. A legtöbb kísérletben a köhögés mindenféle gyógyszeres kezelés nélkül is javult.

Amire a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a száraz, szúrós köhögés jellemzően fertőzés után jelentkezik, míg nedves köhögés esetén - amennyiben légszomj vagy mellkasi fájdalom is társul hozzá - orvoshoz kell fordulni.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×