eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lizard Island, 2016. június 8.Az XL Catlin Seaview Survey elnevezésű, ausztrál tudományos expedíció által 2016. június 8-án közradott, május 15-én készült felvétel az ausztrál Nagy-korallzátony leginkább kifehéredett szakaszáról a Queensland szövetségi állambeli Cairnstól 250 kilométerre északra lévő Lizard-szigeten. A világ legnagyobb koralltelepének 22 százaléka pusztult el a területen megfigyelt eddigi legsúlyosabb korallfehéredésben, amely a tengervíz felmelegedésének következménye. A jelenség hátterében a klímaváltozás és a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség áll. (MTI/EPA)
Nyitókép: XL CATLIN SEAVIEW SURVEY

Szó szerint megfő a Nagy-korallzátony

A tengeri hőhullám miatt súlyos veszélybe került az Ausztrália keleti partjainál húzódó Nagy-korallzátony - figyelmeztetett a sydney-i Climate Council környezetvédelmi csoport.

A környezetvédő szervezet az új vízalatti felvételek nyomán kongatta meg a vészharangot, amelyek teljes kiterjedésében mutatják a korallzátony kifehéredését.

A Nagy-korallzátony Lizard-szigettől Keppel-szigetekig tartó, mintegy 1100 kilométer hosszan húzódó szakasza érintett már a fehéredésben, amelyet a tudósok szerint tengeri hőhullám okozott – számolt be róla kedden az AAP ausztrál hírügynökség.

Diana Kleine, a CoralWatch környezetvédelmi megfigyelőszolgálat projektmenedzsere, aki 25 éve rendszeresen ellátogat a korallzátony déli részén lévő Heron-szigeti kutatóállomásra, arról számolt be, hogy tapasztalatai alapján

a mostani a legsúlyosabb korallfehéredési esemény.

A Heron-sziget Brisbane-től 460 kilométerre északra fekszik, abban a térségben, amelyet a legjobban érint a korallfehéredés.

A globális felmelegedés egyre súlyosabb és gyakoribb fehéredési időszakokat idéz elő. A korall fehéredését az okozza, hogy a korallokról eltűnnek a színüket adó algák, amelyekkel szimbiózisban élnek. A lecsupaszodott korallok még életképesek, és ha javulnak a körülményeik, fel tudnak épülni. A tudósok szerint azonban a meleg tengervíz miatt fogékonyak a betegségekre, amelyek elpusztíthatják őket.

Kleine arra figyelmeztetett, hogy ha a következő hetekben nem hűl le a víz, csak idő kérdése, és a korallok elpusztulnak.

Az akár 30 Celsius-fokra felmelegedett tengervízben egyes területeken a korallok 80 százaléka is kifehéredett. A Klímatanács értékelése szerint a hatóságok hamarosan bejelenthetik az újabb tömeges korallfehéredési eseményt.

A környezetvédő csoport felhívásában a további károk elhárításának fontosságát hangsúlyozta. Mint rámutattak: Ausztráliában az első számú környezetvédelmi probléma a szén, olaj és földgáz okozta szennyezés, ami „szó szerint megfőzi a korallzátonyt”.

Amanda McKenzie, a Climate Council vezetője szerint az ausztrál környezetvédelmi törvények elavultak, és nagy szükség lenne felülvizsgálatukra, hogy meg lehessen akadályozni az új korallpusztító gáz- és szénprojekteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×