eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
3D Render of Planet Earth with Clouds and City Lights. Planet Earth maps courtesy of NASA: https://visibleearth.nasa.gov/images/144875/earth-at-night-black-marble-2012-color-maps-v2.
Nyitókép: DrPixel/Getty Images

UniSpace: elemi érdek az űriparban való részvétel

A magyar űrstratégia célkitűzéseivel összhangban létrejött UniSpace programban másfél éve indult négy önálló, de összehangolt űrtudományi szakirányú továbbképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem koordinációjával. Az első hallgatók most végeztek.

A 17 egyetem együttműködésével létrejött UniSpace program szakirányú továbbképzésein első alkalommal csaknem 70 hallgató kapott szakképzettséget igazoló okiratot. Az első szemeszter közös, a második és harmadik szemeszter képzésenként, tudományterületenként mélyíti el a világűr felhasználásával kapcsolatos ismereteket – magyarázta Horváth Bianka programigazgató az InfoRádióban.

Tájékoztatása szerint négy tudományterületen indítottak képzést jogászok, közgazdászok, mérnökök, műszaki szakemberek és orvosok számára, akik az adott szakterületen képezhették magukat tovább, „rendkívül unikális, nagyon innovatív és speciális tudást szerezve”. Az űrtudomány természetesen olyan terület, ahol folyamatos képzés szükségeltetik, de a program által a hallgatók olyan plusz tudást, hozzáadott értéket kaptak, ami nemcsak elméleti, hanem gyakorlati oldalról is betekintést nyújt számukra az adott szakterületen – tette hozzá a programigazgató.

Horváth Bianka szerint a magyar tudomány fejlődése mellett a hazai gazdaság számára is elengedhetetlen az űriparban való aktív részvétel. Elemi érdekünk, hogy az űripari értékláncban minél több olyan hazai vállat szerepeljen – lépjen előrébb –, ami a versenyképessége tekintetében elengedhetetlen fontossággal bír a gazdaság dinamikus növekedési pályára állítását illetően – fogalmazott.

Példaként említette a mezőgazdaság szempontjából kardinális földmegfigyelési üzletágat, a mindenki által használt GPS-es helymeghatározás területét, de az űridőjárás és a műholdkomponens-gyártás piacát, ahol valós lehetőség kínálkozhat a hazai vállalatok tényleges bekacsolódására. Rendkívüli jelentősége van annak, hogy hamarosan egy magyar űrhajós is a Nemzetközi Űrállomásra utazhat, hiszen ott kutatási tevékenységet is fog végezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×