eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ködös táj Bátonyterenye közelében 2022. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Áder János üzeni, mindenkinek van tennivalója

A környezeti szennyezések, az urbanizáció okozta levegőszennyezés miatt kialakuló betegségek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke pénteken Budapesten, egy konferencián.

A volt köztársasági elnök úgy fogalmazott: a mi egészségünk döntően a környezetünk egészségétől függ, környezetünk egészsége pedig alapvetően tőlünk függ, tehát tennivalója mindenkinek van.

Áder János a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika szervezésében tartott budapesti tüdőgyógyászati napok keretében a klímaváltozás egészségügyi összefüggéseit érintő előadásában azt mondta,

a klímaváltozást és annak sebességét ma már kevesen vitatják, abban van vita, hogy ez a folyamat emberi tevékenység következménye-e.

Előadásában felvázolta a világban bekövetkezett demográfiai robbanás okozta környezeti változásokat, amelyek hatással vannak az emberek egészségére. Ezek között beszélt a levegőszennyezésről, az ivóvíz okozta betegségekről vagy a rovarok által terjesztett kórokozók és allergén növények megjelenéséről.

Mit mondta, az emberi faj megjelenésétől nagyjából az első világháború végéig 2 milliárdra nőtt a Föld népessége, mára azonban eléri a 8 milliárdot, ami száz év alatt négyszeres, dinamikus növekedést jelent.

Ennek egyik következménye az urbanizáció, hiszen míg 1950-ben csak nyolc olyan város volt a világon, ahol a lakosságszám meghaladta az ötmilliót, egy emberöltő múlva már negyvennyolc - ismertette.

Az urbanizáció és az életszínvonal-emelkedés következtében a vízfogyasztás kétszeres, az energiafogyasztás pedig háromszoros ütemben nő, és minden megújulóenergia-termelési törekvés ellenére a szükséges energia 80 százaléka még mindig fosszilis forrásból biztosított - emelte ki Áder János.

Ennek következtében pedig jelentősen emelkedett a levegőben megtalálható káros anyagok mennyisége, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az unió legtöbb országában a károsanyag-koncentráció a határérték felett van - mondta.

A légszennyezést "láthatatlan gyilkosként" aposztrofálva azt mondta, a WHO adatai szerint tíz emberből kilenc olyan településen él, ahol valamilyen mértékben szennyezett a levegő.

A világ harminc legszennyezettebb városa közül 21 Indiában van - jegyezte meg. Az Európai Unióban 300 ezer ember hal meg évente a szennyezett levegő miatt, míg Magyarországon több mint 13 ezer.

Az alapítvány elnöke kitért arra, hogy ilyen mértékű, gyorsaságú és "látványos" még sosem volt a hőmérsékletemelkedés. A klímaváltozás okozta időjárási helyzetek, a hőstresszes napok gyakorisága, hosszabb időtartama pedig komoly gondot okoz az egészségügyi rendszereknek.

Áder János megemlítette: az ellátórendszernek fel kell készülnie azokra a betegségekre, amelyeket a klímaváltozás hatására ezen az éghajlaton megjelenő rovarok terjesztenek.

A volt köztársasági elnök beszélt az urbanizáció miatt megemelkedett vízfogyasztás problémájáról is, valamint arról, hogy - jellemzően Ázsia nagy részén, Afrikában és Dél-Amerikában - a szennyezett víz 80 százaléka kerül vissza a folyókba, tavakba. Az ENSZ felmérése szerint a fejlődő országokban a kórházi ágyak felén olyan betegeket ápolnak, akik fertőzött víz miatt kényszerülnek orvosi ellátásra.

Áder János kiemelte: Magyarország joggal lehet büszke arra, hogy a folyók tisztább állapotban hagyják el az országot, mint ahogy érkeznek.

A politikus szerint foglalkozni kell az úgynevezett klímaszorongás jelenségével is; egy 10 országra kiterjedő, tízezer fiatal részvételével végzett felmérés szerint

a 15-26 évesek 77 százaléka szerint ijesztő jövő vár rájuk.

Szintén egészségi, környezet-egészségügyi kérdésként jelenik meg az allergén növények elterjedése - emelte ki, hozzátéve, hogy mára két közepes megyének megfelelő területet borít parlagfű Magyarországon. A pollenallergia mostanra népbetegséggé vált - jegyezte meg.

Áder János azt is mondta: van jelentősége, szerepe a klímaváltozás alakulásában a nemzetközi összefogásnak. Emellett felhívta a figyelmet a környezeti szennyezések, az urbanizáció okozta levegőszennyezés miatt kialakuló betegségek megelőzésére is. Kiemelte: "mindenkinek van teendője".

Előadását Ferenc pápa egyik mondatával zárta: "a Földet édenkertként kaptuk a Teremtőtől, a következő generációnak ne vad pusztaságként adjuk tovább".

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×