eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hand of nurse with protective glove holding bottle with Covid-19 vaccine
Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

Támad a koronavírus új mutációja – kiderült, mit érnek a vakcinák

Amerikai szakemberek szerint a gyártók által frissített védőoltások 54 százalékos hatékonysággal segítenek kivédeni a koronavírus JN.1 mutációja által okozott fertőzést.

Néhány hónap leforgása alatt a koronavírus JN.1 mutációja lett világszerte a domináns változat. Az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) emiatt megvizsgálta, hogy a koronavírus elleni emlékeztető védőoltások mennyire növelik a védettséget ellene – írja a hvg.hu.

A vizsgálatot összesen 9222 személy bevonásával végezték el 2023. szeptember 21. és 2024. január 14. között, és a CDC az adatokat elemezve arra jutott, hogy az emlékeztető oltás 54 százalékos hatékonyságot mutat az általános tünetekkel járó betegség megelőzésében. A gyártók által frissített vakcinák védelmet nyújtanak a JN.1 ellen.

Egy korábbi tanulmány szerint a védőoltások csökkentik a hosszú Covid tünetei által jelentett kockázatokat is.

A CDC azt javasolja, hogy minden felnőtt és 6 hónaposnál idősebb gyermek vegye fel a gyártók által frissített védőoltást, hogy maximális védelmük legyen a betegséggel szemben. A felhívás azokra is vonatkozik, akik a korábbi járványhullámok idején már kaptak emlékeztető védőoltást, annak hatása ugyanis nem tart örökké.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×