eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

Nyílt háború kezdődődött a TikTokon: világslágerek tűnhetnek el a platformról

Ha nem lesz megállapodás, Taylor Swift, Billie Eilish és Ariana Grande számai sem lesznek elérhetők.

A világ egyik legnagyobb zenei kiadója, a Universal Music Group összerúgta a port a TikTok üzemeltetőivel, és ha nem rendezik egymás között a konfliktust, könnyen lehet, hogy a rajongók legnagyobb bánatára számos popsztár szerzeményei – köztük világslágerek is – eltűnhetnek a platformról – írja a hvg.hu.

Az egyes zenék, dalok csak különféle szerződések és alkuk teljesülése esetén kerülhetnek fel a TikTokra,

a videómegosztó tulajdonosa azonban most nem tudott megegyezni a jogdíjakról a Universal Music Grouppal.

A felek közötti eddigi megállapodás január 31-én lejárt, a zenei kiadó pedig friss közleményében arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a TikTok változtatni akar eddigi üzleti modelljén, amelyet nem tart korrektnek a Universal, ugyanis a cég szerint nem kapnának megfelelő összeget a feltöltött videók, klipek után az előadók. A kiadó közölte: folyamatosan nőnek a TikTok bevételei, valamint a felhasználói bázis is egyértelműen bővül,

a platformról származó jogdíjak viszont csak a bevételeik mintegy egy százalékát teszik ki.

A TikTok anyavállalata, a ByteDance reagált a közleményre, és a válaszuk alapján nem úgy tűnik, hogy megbékélnének a felek a közeljövőben. A ByteDance szerint a Universal „mohón” viselkedik, és fontosabbak számára a saját érdekei, mint a zenészeké – közölte a TechCrunch.

Kiemelték: más kiadókkal „előadó-központú” megállapodásokat tudtak kötni, a Universal „öncélú” lépése viszont nem szolgálja sem az előadók, sem a rajongók érdekeit.

A Universal Music Group többek között olyan világsztárokat képvisel, mint Taylor Swift, Billie Eilish, Drake, Harry Styles vagy Ariana Grande.

Egyelőre még nem tűntek el a szerzeményeik a TikTokról, de ha nem születik kompromisszumos megoldás az ügyben, könnyen lehet, hogy néhány napon belül már hiába keressük a dalaikat a platformon.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×