eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Koleragyanús betegek a hararei Beatrice kórház udvarán 2018. szeptember 11-én. Ezen a napon vészhelyzetet hirdetett zimbabwei egészségügyi minisztérium a fővárosban, Hararéban, miután kolerában meghalt húsz ember, több mint kétezren pedig megbetegedtek. A betegség azt követően ütötte fel a fejét a dél-afrikai országban, hogy Harare külvárosában több szennyvízelvezető megrongálódott, és a lakosok által használt kutak vize szennyezetté vált.
Nyitókép: MTI/EPA/Aaron Ufumeli

Duplázódás egy év alatt, meddig jut most a kolera? – Rusvai Miklós válaszol

Világszerte több mint kétszeresére nőtt tavaly a kolerás megbetegedések száma az előző évhez képest – közölte az Egészségügyi Világszervezet. Tavaly a szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés több súlyos járványért is felelős volt. Magyarországot azonban valószínűleg nem érinti ez a járvány.

Tavaly csaknem 470 ezer kolerás esetet regisztráltak világszerte, ezek száma 2021-ben még "csak" 220 ezer volt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azonban hiányosak. Korábbi becslés évente 1,5-4 millió megbetegedéssel, valamint 143 ezer halálesettel számoltak.

Rusvai Miklós járványtani szakember, egyetemi tanár szerint ez a betegség a fejlődő világban gyakori, évek óta a statisztikákat Banglades, Afganisztán, Etiópia, Haiti és Kongó vezeti.

"Ezekben az országokban is erősen időjárásfüggő, a monszunidőszak, tehát a nedves évszak az, amikor felpörög a kolerás esetszám. Ebben ráadásul egyéb tényezők is közrejátszanak, a háború, a földrengés, az árvizek, mindezek elősegítik azt, hogy ezekben az országokban, amelyek nagyon labilisak politikailag, és a személyi higiénia feltételei nem adottak, vezető kórok."

A legtöbb megbetegedést a szennyezett víz okozza világszerte.

"A legfontosabb tünet a rendkívül erőteljes hasmenés. Aki pedig ebben szenved, általában nem utazik, tehát visszatarthatatlan, vízszerű hasmenés jelentkezik röviddel a fertőzés után, nagyon rövid tehát a lappangási idő. A baj az, hogy a betegség átvészelése után kialakulhat hordozás anélkül, hogy ez a jellegzetes tünet lenne, tünetmentesen is lehet tehát valaki baktériumhordozó, behurcolhatja a betegséget egy területre, de ilyenkor általában csak akkor ütheti fel a fejét a fertőzés, ha a fogadó területen a személyi higiénia nagyon súlyosan csorbát szenved" – részletezte.

A kolerával érintett országok száma is növekszik. Tavaly 44 országban jelentették a megjelenést, egy év alatt 9-cel növekedett a szám, eközben hivatalosan 2349 ember halt meg a kórban. "Papíron" 24 országban van járvány jelenleg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×