eur:
390.67
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Koleragyanús betegek a hararei Beatrice kórház udvarán 2018. szeptember 11-én. Ezen a napon vészhelyzetet hirdetett zimbabwei egészségügyi minisztérium a fővárosban, Hararéban, miután kolerában meghalt húsz ember, több mint kétezren pedig megbetegedtek. A betegség azt követően ütötte fel a fejét a dél-afrikai országban, hogy Harare külvárosában több szennyvízelvezető megrongálódott, és a lakosok által használt kutak vize szennyezetté vált.
Nyitókép: MTI/EPA/Aaron Ufumeli

Duplázódás egy év alatt, meddig jut most a kolera? – Rusvai Miklós válaszol

Világszerte több mint kétszeresére nőtt tavaly a kolerás megbetegedések száma az előző évhez képest – közölte az Egészségügyi Világszervezet. Tavaly a szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés több súlyos járványért is felelős volt. Magyarországot azonban valószínűleg nem érinti ez a járvány.

Tavaly csaknem 470 ezer kolerás esetet regisztráltak világszerte, ezek száma 2021-ben még "csak" 220 ezer volt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai azonban hiányosak. Korábbi becslés évente 1,5-4 millió megbetegedéssel, valamint 143 ezer halálesettel számoltak.

Rusvai Miklós járványtani szakember, egyetemi tanár szerint ez a betegség a fejlődő világban gyakori, évek óta a statisztikákat Banglades, Afganisztán, Etiópia, Haiti és Kongó vezeti.

"Ezekben az országokban is erősen időjárásfüggő, a monszunidőszak, tehát a nedves évszak az, amikor felpörög a kolerás esetszám. Ebben ráadásul egyéb tényezők is közrejátszanak, a háború, a földrengés, az árvizek, mindezek elősegítik azt, hogy ezekben az országokban, amelyek nagyon labilisak politikailag, és a személyi higiénia feltételei nem adottak, vezető kórok."

A legtöbb megbetegedést a szennyezett víz okozza világszerte.

"A legfontosabb tünet a rendkívül erőteljes hasmenés. Aki pedig ebben szenved, általában nem utazik, tehát visszatarthatatlan, vízszerű hasmenés jelentkezik röviddel a fertőzés után, nagyon rövid tehát a lappangási idő. A baj az, hogy a betegség átvészelése után kialakulhat hordozás anélkül, hogy ez a jellegzetes tünet lenne, tünetmentesen is lehet tehát valaki baktériumhordozó, behurcolhatja a betegséget egy területre, de ilyenkor általában csak akkor ütheti fel a fejét a fertőzés, ha a fogadó területen a személyi higiénia nagyon súlyosan csorbát szenved" – részletezte.

A kolerával érintett országok száma is növekszik. Tavaly 44 országban jelentették a megjelenést, egy év alatt 9-cel növekedett a szám, eközben hivatalosan 2349 ember halt meg a kórban. "Papíron" 24 országban van járvány jelenleg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×