eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: NASA

Földet ért a különleges minta a világűrből - videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő közvetítésben mutatta, ahogy az ejtőernyők fékezte kapszula földet ér a sivatagban, benne mintegy 250 grammnyi kőzetmintával, amelyet 2020 októberében gyűjtött be az OSIRIS-Rex a Földtől mintegy 320 millió kilométerre lévő, felhőkarcoló méretű, Bennu aszteroidán.

A NASA élő közvetítése:

A mintákat a NASA texasi laborjába szállítják elemzésre.

Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely aszteroidáról gyűjtött mintát. 2016 szeptemberében indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból.

A mintát tartalmazó kapszula Földre küldését követően az űrszonda egy másik aszteroida, az Apophis felé indult, és misszióját kilenc évvel meghosszabbították.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×