eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/Roy Morsch

"Halálra vannak ítélve a magyarországi fenyők"

A fenyők és fenyvesek jelentős része el fog tűnni, az erdeink radikálisan át fognak alakulni - mondja a WWF egyik programvezetője.

A fenyők évek óta sínylődnek, klímastresszben élnek Európa jelentős részén. Az egyre forróbb és aszályosabb nyarak, a szélsőséges időjárással járó viharok, és a korábban a területre nem jellemző rovarkártevők megjelenése mind-mind hozzájárulnak a fák pusztulásához - mondja. Dr. Gálhidy László.

A WWF Magyarország Erdő programjának vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy 2019-ben egy év leforgása alatt a feketefenyő-állomány tizede pusztult el. A környező országokban hasonló trendek figyelhetők meg. Németországban 2018-ban több mint 110 ezer hektár erdő pusztult el (ez akkora terület, mint Hamburg és Bréma együttvéve).

A fakárokat a szárazság, a viharok, valamint a kéregbogarak pusztítása okozza, amely elsősorban a lucfenyőt érinti. A szárazság és vízhiány miatt ugyanis a fák nem tudnak elegendő gyantát termelni, ami segítene nekik a kártevők elleni védekezésben - áll a wmn.hu oldalon közölt interjúban.

A szakember szerint

"sok helyre kerültek fenyők, ahova egyébként nem valók, és sok erdőt, amik korábban vegyes erdők vagy bükkösök voltak, elfenyvesítettek. És ez nemcsak Magyarországon történt, hanem a környező országokban is".

Gálhidy László szerint természetvédelmi szempontból fontos volna, hogy azokon a területeken, ahonnan hamarosan eltűnnek a fenyők, az eredeti növénytakarót állítsuk helyre.

Ami a karácsonyt illeti, szintén rossz hírrel is szolgál, mert a lucfenyőtől "búcsúznunk kell ugyan, azonban nem minden tűlevelű fog eltűnni az országból, lesznek olyanok, amelyek képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, illetve amik természetes módon korábban is megéltek volna ezen a vidéken".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×