eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Newborn baby boy sleeping in his crib, his mothers hand holding his little hand.
Nyitókép: mmpile/Getty Images

Eláruljuk, hány ember élhetett eddig a Földön

A tudósok kiszámolták, hogy vajon mennyi ember élhetett eddig, és az eredmény eléggé meglepő.

Egy közkeletű vélekedés szerint a huszadik században hirtelen annyira megnőtt az emberiség létszáma, hogy már többen lehetünk, mint ahányan eddig összesen élhettek a bolygón - olvasható a 24.hu cikkében. Ennek jártak utána a tudósok és nagyon megdöbbentő eredményre jutottak.

Az emberiség létszámának alakulása viszonylag jól nyomon követhető nagyjából az ókorig, mivel az adófizetéshez pontos népszámlálásra volt szükség. Az időszámításunkat jóval megelőző korokból viszont nincsenek megbízható adatok. Ezért a kutatók azt a módszert választották, hogy megnézték, mennyi lehetett az átlagosan várható élettartam a legősibb időkben. Akkoriban a nagy csecsemőhalandóság miatt mindössze 10-12 év volt a születéskor várható átlag élettartam.

Ez azt jelenti, hogy minden 1000 emberre legalább 80 élve születés kellett a faj fennmaradásához. Ma már alig 35-45 ez a szám, és ez is leginkább Afrikában figyelhető meg. Vagyis

időszámításunk előtt 190 ezer óta mintegy 117 milliárd születés történt a bolygón,

ami messze meghaladja a ma élő 8 milliárd ember számát. A kutatók jelezték, a módszer nagy valószínűséggel nem fölfelé, hanem inkább lefelé torzít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×