eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
May 19, 2009 - A still image of the Hubble Space Telescope as the two spacecraft begin their relative separation after having been linked together for the better part of a week.
Nyitókép: Stocktrek Images/Getty Images

Kísérteties szellemgalaxist talált a Hubble

Egy kísértetiesen halvány fényű galaxist sikerült megörökítenie az úrtávcsőnek.

Egy távoli, kísérteties homályba burkolózó galaxist örökített meg a Hubble űrtávcső – írja a Space.com összeállítása nyomán a 24.hu.

Az NGC 6684 jelű rendszer egy úgynevezett lentikuláris galaxis, ez a típus szerkezetét tekintve átmenetet képez a spirálgalaxisok és az elliptikus galaxisok között. Az érintett rendszer mintegy 44 millió fényévre fekszik.

A lentikuláris, azaz lencsegalaxisok jellemzője a központi dudor és az azt körülvevő korong. A spirálgalaxisokkal, így a Tejútrendszerrel ellentétben ezeknek a galaxisoknak nincsenek karjaik.

A típus további jellemzője az idősebb csillagpopuláció, mivel nincs bennük sok csillagközi anyag. Az efféle por és gáz elengedhetetlen az új égitestek megszületéséhez.

Ezen tulajdonságból adódóan a lencsegalaxisok halványabbak, ami kísérteties megjelenéssel jár.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×