eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Telihold világít Johaneesburg felett 2018. november 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Kim Ludbrook

Ilyen Hold-missziót még egyetlen ország sem hajtott végre, és már közel a cél

A Hold déli pólusát vették célba, és már egész közel járnak.

A Csandraján-3 sikeresen Hold körüli pályára állt – jelentette be az indiai űrügynökség. Az űrhajó egy keringő egységből, egy leszálló egységből és egy holdjáróból áll. A következő lépés az, hogy a jármű keringési sebességét addig csökkentik, amíg lehetővé nem válik a Holdra szállás - írja a BBC.

Eddig a pontig az előző indiai Hold-misszió is eljutott, de a leszálló egység a Hold felszínébe csapódott. Az indiai űrhivatal szerint sokat tanultak az előző küldetésből, számos modellt lefuttattak annak kiderítésére, miért vallott kudarcot. A Csandraján-2 keringő egysége mind a mai napig működik és Hold körüli pályán van, méréseket végez.

Ha a Csandraján-3 sikerrel jár, India lesz az első ország, amelyik sikeresen száll le a Hold kevéssé ismert déli pólusa közelében – és mindössze a negyedik, amelyik egyáltalán eljutott a Holdra az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×