eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Telihold világít Johaneesburg felett 2018. november 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Kim Ludbrook

Ilyen Hold-missziót még egyetlen ország sem hajtott végre, és már közel a cél

A Hold déli pólusát vették célba, és már egész közel járnak.

A Csandraján-3 sikeresen Hold körüli pályára állt – jelentette be az indiai űrügynökség. Az űrhajó egy keringő egységből, egy leszálló egységből és egy holdjáróból áll. A következő lépés az, hogy a jármű keringési sebességét addig csökkentik, amíg lehetővé nem válik a Holdra szállás - írja a BBC.

Eddig a pontig az előző indiai Hold-misszió is eljutott, de a leszálló egység a Hold felszínébe csapódott. Az indiai űrhivatal szerint sokat tanultak az előző küldetésből, számos modellt lefuttattak annak kiderítésére, miért vallott kudarcot. A Csandraján-2 keringő egysége mind a mai napig működik és Hold körüli pályán van, méréseket végez.

Ha a Csandraján-3 sikerrel jár, India lesz az első ország, amelyik sikeresen száll le a Hold kevéssé ismert déli pólusa közelében – és mindössze a negyedik, amelyik egyáltalán eljutott a Holdra az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×