eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close up photo of a businessman driving a car
Nyitókép: Geber86/Getty Images

Büntethető lesz az álmos autóvezetés is

Ausztrál kutatók már annak a módszernek a kifejlesztésén dolgoznak, amely kimutatja, ha valaki kialvatlanul ült a volán mögé.

Nagyjából azonos hatást vált ki az álmos vezetés, mintha valaki ittasan ülne autóba, de tanulmányukban arra a következtetésre jutottak ausztrál kutatók, hogy már az is veszélyes, ha valaki kevesebb mint 5 óra alvás után ül volán mögé, de az még inkább, ha 4 óránál kevesebbet pihen az éjszaka során. Ha egyáltalán nem alszik vezetés előtt az a legnagyobb kockázat – írja a vezess.hu.

Új mérföldkőhöz érkezett azonban az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal által finanszírozott kutatás, ami a jövőben a fáradt vezetést is büntetendővé teheti. Clare Anderson, a melbourne-i Monash Egyetem professzora kutatócsapatával olyan vérvizsgálatot fejlesztett ki, aminek segítségével már az is kideríthető, ha valaki nem aludt eleget. A kutatók öt olyan biomarkert azonosítottak a vérben, amelyek több 99 százalékos pontossággal kimutatják, ha valaki 24 órán át vagy annál tovább ébren volt.

A következő lépcsőfokot az jelentené a kutatásokban, hogy a vérvizsgálattal számszerűsíteni lehessen azt órára pontosan, mennyit aludt a vizsgált egyén.

Két éven belül elkészülhet az alváshiány kimutatására alkalmas törvényszéki vizsgálat, amit az alkohol- és drogtesztekkel egyidejűleg lehetne elvégezni, például akkor, ha valakit kórházba szállítanak egy autóbalesetet követően.

Jogi oldalon is fel kell készülni azonban a fáradt sofőrök kiszűrésére, ugyanúgy határértékek meghatározásával, ahogyan az ittas vezetésnél is a véralkoholszintet veszik figyelembe: meg kell határozni egy minimum alvásmennyiségét, azaz hány óra alvás után tekinthető kipihentnek egy járművezető.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×