eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt a válasz a tankolás egy régi „talányára”

Aki rendszeresen autózik – és rendszeresen tankol is –, annak bizonyosan szemet szúrt már a töltőpisztoly csövének elején található apró lyuk. Ez a kis nyílás sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

A kis lyukat, pontosabban funkcióját az 1930-as években találta fel egy amerikai úriember – írja a Vezess.hu. Lényege, hogy amikor az üzemanyag eléri a pisztolynak azt a szintjét, ahol a lyuk van, megszűnik a levegőáramlás, és működésbe lép a pisztoly „testébe” szerelt elzárószelep.

Mint kifejtik: a pisztolyban van egy szűkítő, így az üzemanyag nem akadálytalanul áramlik, ami mögött egy kisebb nyomású tér alakul ki, szóval az üzemanyag-áramlást szűkíti le és levegőt ad hozzá ezen a pici csövön.

Ameddig tehát a levegő ott van, az elzárószelep nyitva van, de abban a pillanatban, ahogy az üzemanyagszint eléri a kis lyukat, vákuum keletkezik, ami következtében zár az elzárószelep és megszűnik az üzemanyag-áramlás.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×