eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Nyitókép: Pixabay.com

Tényleg nem játék a kóla: egerekkel itatták két hétig, meglepő az eredmény

Azon túl, hogy a hízásnak is biztos oka, eltérő és összetett hatásai vannak nőstény és hím egerekben.

Egy új tanulmány, amelyben a szénsavas italok egerekre gyakorolt hatásait vizsgálták, azt találta, hogy a két legnépszerűbb világmárka termékének fogyasztása növeli a herék méretét és fokozta a tesztoszteron koncentrációjukat.

A szerzők megjegyzik, hogy ez részben ellentmond a korábbi eredményeknek, amelyek szerint a szénsavas italok fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a sperma minőségét azokban a férfiakban, akik naponta egy liter kólát isznak, míg egy másik tanulmány a kólatartalmú italok és a koffeintartalmú üdítőitalok negatív hatását bizonyította a sperma térfogatára, számára és koncentrációjára.

Az új, kéthetes, hím egereken végzett kínai kólakúra eredményéről is beszámoló IFLScience azt írta, hogy az eredmények szerint a magas dózisú kólafogyasztás javíthatja a tesztoszteronkiválasztást.

Az egereknek 15 napig kaptak kólát, vizezett kólát vagy csak vizet (kontrollcsoport). A cukros italokat fogyasztó egerek várható súlygyarapodása mellett a csapat meglepő hatásokat észlelt: a kólázó egerek tesztoszteron-koncentrációja növekedett, és a tisztán kólát fogyasztó egyedeknek megnőtt a heréje (a vizet és a vizezett kólát ivókhoz képest is).

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a cukros üdítők fogyasztásának bizonyított negatív hatásai vannak az elhízástól a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáig, ám eredményeik fényében úgy vélik, van még kutatnivaló a területen.

Saját előzetes tanulmányuk egyébként azt találta, hogy a kólafogyasztás csökkentheti a nőstény egerek petefészkének tömegét, de a szénsavas italok herék méretére gyakorolt hatását még nem vizsgálták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×