eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Tényleg nem játék a kóla: egerekkel itatták két hétig, meglepő az eredmény

Azon túl, hogy a hízásnak is biztos oka, eltérő és összetett hatásai vannak nőstény és hím egerekben.

Egy új tanulmány, amelyben a szénsavas italok egerekre gyakorolt hatásait vizsgálták, azt találta, hogy a két legnépszerűbb világmárka termékének fogyasztása növeli a herék méretét és fokozta a tesztoszteron koncentrációjukat.

A szerzők megjegyzik, hogy ez részben ellentmond a korábbi eredményeknek, amelyek szerint a szénsavas italok fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a sperma minőségét azokban a férfiakban, akik naponta egy liter kólát isznak, míg egy másik tanulmány a kólatartalmú italok és a koffeintartalmú üdítőitalok negatív hatását bizonyította a sperma térfogatára, számára és koncentrációjára.

Az új, kéthetes, hím egereken végzett kínai kólakúra eredményéről is beszámoló IFLScience azt írta, hogy az eredmények szerint a magas dózisú kólafogyasztás javíthatja a tesztoszteronkiválasztást.

Az egereknek 15 napig kaptak kólát, vizezett kólát vagy csak vizet (kontrollcsoport). A cukros italokat fogyasztó egerek várható súlygyarapodása mellett a csapat meglepő hatásokat észlelt: a kólázó egerek tesztoszteron-koncentrációja növekedett, és a tisztán kólát fogyasztó egyedeknek megnőtt a heréje (a vizet és a vizezett kólát ivókhoz képest is).

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a cukros üdítők fogyasztásának bizonyított negatív hatásai vannak az elhízástól a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáig, ám eredményeik fényében úgy vélik, van még kutatnivaló a területen.

Saját előzetes tanulmányuk egyébként azt találta, hogy a kólafogyasztás csökkentheti a nőstény egerek petefészkének tömegét, de a szénsavas italok herék méretére gyakorolt hatását még nem vizsgálták.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×