eur:
393.52
usd:
367.83
bux:
65907.01
2024. április 23. kedd Béla

Jönnek a streamelt műtétek Budapesten

A legkorszerűbb orvostechnológia, digitális műtő, robotok, streamelhető beavatkozások: bemutatták a sajtónak és a nyilvánosságnak az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) megújult műtőkomplexumát.

Beépített kamerák kereszttüzében, vadonatúj idegsebészeti eszközökkel kezdhették meg a munkát az OMIII idegsebészei a csaknem egy évig tartó nagyszabású rekonstrukciót követően, 2023 februárjában.

A 2021-ben az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fúziójával létrejött Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb idegsebészeti és klinikai idegtudományi intézete. Vezető szerepe van az epilepsziasebészetben, az agyi értorzképződmények következtében létrejött agyvérzések kezelésében, a gyermek-idegsebészetben, de az agytumorok kezelésében is. Világszinten is élen jár az innovatív idegsebészeti technikák kifejlesztésében, mint például a brain-machine interface kutatásban vagy új neuromodulációs technikák bevezetésében. A magas színvonalú betegellátást a legmodernebb orvostechnológiai eszközök segítik.

Mesterséges intelligenciát használnak a stroke-diagnosztikában, itt hajtották végre Magyarország első robotasszisztált agyműtétjét,

valamint a 3D képi megjelenítésre alkalmas exoscope technológiát is az intézetben alkalmazták először. Műtőiben évente mintegy 4000 beavatkozást hajtanak végre - közölte az intézmény.

A mostani felújítás során új orvosi műszereket telepítettek a műtőkbe, valamint a betegellátás és a műtét folyamán keletkező adattömeg tárolására, továbbítására és valós idejű megjelenítésére alkalmas informatikai hálózatot építettek ki. Mindez jelentősen megkönnyíti a multidiszciplináris munkacsoportok számára a műtétek közbeni döntéshozatalt, a szakszemélyzet hatékony együttműködését, a műtői munka szervezését és a biztonságos betegellátást.

"Ez számunkra olyan előrelépés, amivel a mai napon informatikailag is fölzárkóztunk a világ legjobban felszerelt intézeteihez" – mondta Erőss Loránd, az intézet főigazgató főorvosa.

Az informatikai fejlesztés részeként a műtőkben a betegadatok, az MR- és CT-képek, valamint a műtét alatt keletkező képi adatok – mint a mikroszkóp, az endoszkóp felvételei – rendelkezésre állnak, strukturáltan tárolódnak, és zárt, nagy sebességű képtovábbító rendszeren keresztül oktatás céljából az intézeten belül kontrolláltan láthatóvá tehetők. A műtét közben kivetített képek streamingtechnikával a műtőn kívülre is továbbíthatók, ami a hazai és nemzetközi posztgraduális képzés területén nyit új távlatokat.

Az agysebészet különlegességeiről beszélt Erőss Loránd ebben a korábbi Aréna-felvételben is:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×