eur:
389.88
usd:
356.8
bux:
72589.17
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Human heart with heart vessles inside human body and ECG, 3D illustration
Nyitókép: Dr_Microbe/Getty Images

Oltatlan covidosok: veszélyes másfél év vár rájuk

A megfertőződést követő másfél évben nagyobb az esélyük az oltalanul covidos embereknek a halálra és a szív- és érrendszer betegségekre is.

A kutatás adatait még 2020-ban vették fel, abban az időszakban, amikor még nem volt elérhető oltás a vírus ellen – írja a Sky News.

Azok, akik 2020 márciusa és novembere közt kapták el a fertőzést, ötször nagyobb eséllyel haltak meg a következő másfél évben, mint akik nem kapták el a vírust, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre pedig a hosszú Covid részeként voltak fogékonyabbak a kutatók szerint.

Szívkoszorúér-betegség, szívelégtelenség és mélyvénás trombózis egyaránt érintheti az oltatlanul koronavírusos betegséget átvészelőket, a kutatók épp ezért úgy vélik, a fertőzést követően legalább egy évig orvosi kontroll alatt szükséges tartani őket.

A kutatásban a UK Biobankból használták több mint 7500 embe adatait. Minden egyes beteghez tíz olyan embert társítottak, aki nem kapta el a vírust a pandémia első másfél évében, és 2018-as történelmi adatokkal is összevetették ezeket. A betegekhez párosított, meg nem fertőzött emberek esetében ügyeltek arra, hogy hasonló profilúak legyenek, mint a megbetegedettek. Az átlagéletkor 66 év volt mindhárom csoportban, a nők és a férfiak aránya pedig nagyságrendileg egyenlő volt.

"A történelmi kontrollkohorszot azért vontuk be, hogy kizárjuk a világjárvány idején csökkentett vagy megszüntetett rutin egészségügyi szolgáltatások hatását, ami még a nem fertőzöttek esetében is az egészségi állapot romlásához és a halálozás növekedéséhez vezetett" – mondta el a kutatás vezetője, Ian Wong.

A szívelégtelenséget és a szívrohamot, a sztrókot, a szív- és érrendszeri betegségből eredő halált és a teljes halálozást is megfigyelték, azokat a személyeket pedig kizárták a kutatásból, akiknek korábban volt szívbetegsége.

Ezután összehasonlították, hogy hány fertőzött embernél alakult ki valamilyen betegség, vagy hányan haltak meg, és hány nem fertőzött embernél történt ez meg.

A Covid-betegeknél körülbelül négyszer nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos szív- és érrendszeri betegség a fertőzést követő három héten belül, és 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel az azt követő 18 hónapon belül.

A súlyos koronavírusban szenvedőknél még nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy ugyanezen időn belül betegség alakul ki vagy meghalnak.

A koronavírus elleni vakcinák bizonyítottan jelentősen csökkentik a vírus elkapásának esélyét és a súlyos kimenetelét azok esetében, akik elkapják, de Wong professzor szerint további munkára van szükség ahhoz, hogy meghatározzák az oltások hatását a betegek szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai fegyverszállítmányok történetének minden bizonnyal egyik legkellemetlenebb pillanata volt, amikor Spanyolország bejelentette: Leopard 2-es harckocsikat ajándékoz Ukrajnának, majd később kiderült, hogy ezek a tankok nagyjából semmire sem lesznek jók. Most úgy néz ki, hogy Madrid megoldotta a helyzetet - Írja az ArmyRecognition. Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnökhelyettese, a napokban egy helyi hetilapnak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása Moszkva számára hadüzenetnek minősülne - írta meg a Kyiv Independent. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×