eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Corona virus close up
Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

Megerősítést nyert egy ijesztő dolog a koronavírus kapcsán – új tanulmány

Egy új tanulmányban a szakértők Covid-19-hez köthető boncolási eredményeket ismertetnek.

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban a szakértők Covid-19-hez köthető boncolási eredményeket ismertetnek – írja a ScienceAlert.

Bár a betegség felsőlégúti fertőzésként ismert, az adatok alapján a koronavírus az egész testben képes elterjedni. A Covid-19 akár a tüdőt, a szívet, a lépet, a veséket, a májat, a vastagbelet, a mellkast, az izmokat, az idegeket, a nemi szerveket, a szemet és az agyat is érintheti – idézi a cikket a 24.hu.

Mint olvasható, az egyik alany agyában még 230 nappal az első tünetek jelentkezése után is tudták detektálni a koronavírust. Az adatok azt mutatják hogy

egyes betegeknél a SARS-CoV-2 az egész szervezetet érintő fertőzést okozhat, és hónapokig fennmarad a testben.

Emlékeztetnek, hogy korábbi elemzések már feltárták, hogy a vírus több szervre kiterjedő betegséget idézhet elő, a friss publikáció megerősíti ezeket a megállapításokat.

A tanulmányt végző csapat 44 személy boncolási eredményeit vizsgálta. Sydney R. Stein, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa és kollégái a SARS-CoV-2 hírvivő RNS-ének szintjét mérték fel a test 85 helyén és folyadékában. 2020 áprilisa és 2021 márciusa között a Covid-19-ben elhunyt, felnőtt oltatlanoknál 79 hely és testfolyadék esetében észleltek magas vírusszintet.

Meglepő módon a tüdő gyakran gyulladt és sérült volt, az agy és más szervek ugyanakkor a kórokozók sokasága ellenére kevésbé mutattak szöveti elvátlozásokat. Erre egyelőre nem találtak biztos magyarázatot. További érdekesség, hogy a gyógyulás későbbi szakaszában a tüdő gyulladása csökkent, a többi szervnél viszont nem volt kiugró a javulás.

A legfontosabb megállapítás, hogy noha a Covid-19 a légzőszerveket terheli meg leginkább, a fertőzés az egész testben képes szétterjedni. Hogy a koronavírus miként terjed a szervezeten belül, azt még nem sikerült kideríteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×