eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Méhek számára készült vakcinát engedélyeztek az USA-ban

A méh kolóniákat leginkább veszélyeztető egyik pusztító betegség ellen nyújt hatásos védekezést az új ellenanyag.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jóváhagyta az első, méheknek szánt vakcinát, mellyel a nyúlós (vagy amerikai) költésrothadástól lehet majd megvédeni az állatokat. Ez az első rovaroknak szánt vakcina, amely engedélyt kapott az országban, a tudósok pedig remélik, hogy ezzel kitaposhatják az utat a globális méhpopulációt megtizedelő egyéb vírusok és kártevők megfékezéséhez is – írja a New York Times cikke nyomán a telex.hu.

A vakcinát a méhek sorsát láthatóan a szívén viselő Dalan Animal Health nevű cég fejlesztette ki, és tényleg nehéz túlbecsülni, hogy mennyire fontos szerepe lehet a méhek megmentésében. A nyúlós költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz, és bár a betegség csak a fiatal egyedeket érinti, rájuk komoly veszélyt jelent, és nagyon gyorsan tud terjedni.

Korábban a betegséget az antibiotikumok mellett főként úgy lehetett megfékezni, hogy

az érintett kolóniát és minden ott használt felszerelést elégettek.

A tudósok sokáig azt hitték, hogy a rovarok antitestek híján nem tudnak immunitást szerezni az őket sújtó betegségekkel szemben, és amikor kiderült, hogy ez mégis lehetséges, akkor sem volt egyértelmű, hogy pontosan hogyan. 2015-ben aztán Freitak és két másik kutató megtalálta azt a fehérjét, amellyel ki lehet váltani az immunválaszt, és arra is rájöttek, hogy egyetlen méhkirálynővel lehetséges egy teljes kolóniát immunizálni.

Persze nem arra kell gondolni, hogy apró tűkkel szurkálják a méheket. A baktérium elölt változatait tartalmazó oltóanyagot egy cukros étellel adják be a méhkirálynőknek, amely az emésztés után bekerül a petefészkükbe, és immunitással ruházza fel a kikelő lárvákat.

A vakcina azért is lehet kiemelten fontos, mert a globális élelmiszerrendszer működéséhez nélkülözhetetlen méhek száma az utóbbi években vészesen csökkent. Azzal pedig, hogy az USA-ban engedélyezték a szer használatát megnyílt az út az újabb vakcinák és más állatgyógyászati szerek bevezetése előtt a méhészetben is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×