eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
A NASA által közreadott kép az Orion amerikai Hold-űrhajó és hordozórakétája a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 30-án. Az Artemis I misszió óriás holdrakétájának felbocsátását műszaki rendellenesség miatt szeptember 2-re halasztották. A tervek szerint az Orion űrkapszulát, amely az Artemis-program első, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat, a Space Launch System (SLS) elnevezésű rakétával bocsátják fel.
Nyitókép: MTI/AP/NASA/Joel Kowsky

Gondban a NASA, nem indulhat az Artemis

Elhalasztják az amerikai Artemis-1 űrrakéta fellövését.

Eredetileg szeptember elején indították volna útnak a kísérleti űrrakétát, amely a Hold-utazások folytatását tenné majd lehetővé, de az első kilövést leállították technikai problémák miatt. Ezt követően szeptember 23-t tűzte ki újabb időpontként a NASA, de ezt a rajtot is elhalasztották. Így esett a választás szeptember 27-re.

Ezúttal viszont az időjárás szólhat közbe. A kilövés helyszínén ugyanis a következő napokban trópusi vihar alakulhat ki, ebben az esetben pedig megint el kell halasztani a startot. A CNN tudósítása szerint egy 70 perces kilövési "ablakot" nyitott az amerikai űrügynökség, de az előrejelzések szerint legfeljebb 20 százalék az esélye annak, hogy alkalmas lesz az időjárás az indításra. A vihar mellett eső és felhős égbolt lehet, ezek egyike sem kedvez a rakétaindításnak.

Ha újabb halasztás jön, akkor a várható erős szél miatt hangárba kell vinni a szerkezetet, ez ismét többnapos késedelmet jelent.

A következő dátum október 2. lehet.

Frissítés: a NASA szombaton bejelentette, hogy az Ian nevű, Florida felé tartó trópusi vihar miatt lefújta az Artemis-1 holdrakéta keddi indítását. (Reuters)

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×