eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Rémisztő dolgot állít az Elf Barról az, aki a legjobban ért hozzá

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közzétette álláspontját.

Nikotinmérgezést okozhat az Elf Bar: a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotintúladagoláshoz vezethet - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken az MTI-vel.

Az OGYÉI közleménye szerint a vizsgálat eredményét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) is megerősíti.

Az intézet 25 féle Elf Bar laboratóriumi vizsgálatát végezte el, és az eredmények azt mutatják, hogy bizonyos termékeknél a nikotinmennyiség magasabb, mint a csomagoláson feltüntetett 50 mg/ml, illetve 20 mg/ml, de a legtöbb esetben meghaladja - nem ritkán több mint 20 százalékkal - a hazai jogszabályok által lehetővé tett 20 mg/ml-t.

Továbbá csekély mennyiségben ugyan, de nikotin még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben is kimutatható. A termékekben azonosított további vegyületek többsége aromaanyag, ezek összetevői azonban nincsenek nevesítve a címkén - olvasható.

Kiemelték, az Elf Bar Magyarországon a legális ellátórendszeren belül nem kapható, aki más helyen, például interneten vásárol ilyen termékeket, az minden esetben illegális formát választ.

A magyar nyelvű használati utasítás, fogyasztói tájékoztató hiánya is veszélyt jelent, a doboz tartalmának eredetisége pedig nem garantált. Mindezeken túl a működésükhöz szükséges elemek, illetve akkumulátorok környezetszennyező veszélyes hulladéknak minősülnek - írták.

Az OGYÉI szerint a tanévkezdéssel a leginkább veszélyeztetett korosztálynál a különféle ízesítésekkel rendelhető Elf Bar népszerűségének növekedése, használatának további terjedése várható.

A kellemes ízhatás és az a tény, hogy az e-cigarettáknak a hagyományos cigarettával szemben nincsen árulkodó szaga, háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására.

Kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel: ezek az aromaanyagokkal kombinált, nikotintartalmú készülékek nagyban hozzájárulhatnak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához, illetve egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokat okozhatnak - hívták fel a figyelmet.

Az OGYÉI a honlapján összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat az e-cigarettákkal, ez a ogyei.gov.hu/elektronikus_cigaretta_attores_vagy_fabol_vaskarika címen érhető el.

A közleményben kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatnak már tavaly számos nikotinmérgezéses és e-cigarettával összefüggésbe hozható mérgezéses esetet jelentettek, idén pedig olyan mérgezéses eset is előfordult, mely kifejezetten Elf Bar termékkel volt kapcsolatos és kórházi ellátást igényelt.

A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger és hányás, de fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, fáradtságérzet is felléphet.

Rosszullét esetén forduljon azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan, hívja a NNK-ban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +3680/201-199-es telefonszámon.

Bővebb tájékoztatás a 1812 hívószámon folyamatosan elérhető és díjmentesen hívható Egészségvonalon kérhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×