eur:
395.03
usd:
372.22
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Párakapu Debrecen belvárosában 2022. július 23-án. A meteorológiai szolgálat előrejelzés szerint ezen a napon tetőzik a kánikula, néhol 40 Celsius-fok felett alakulhat a maximumhőmérséklet.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A hőségben egész máshogy kell beszedni a gyógyszereket

Bizonyos vérnyomáscsökkentők és véralvadásgátlók a nagy melegben infarktust okozhatnak – egy új tanulmány szerint.

A béta-blokkolók javíthatják a szívkoszorúér-betegségben szenvedők túlélési esélyeit és életminőségét, míg az aszpirin és más trombocita aggregáció-gátló gyógyszerek csökkenthetik a szívroham kockázatát. De egy új tanulmány kimutatta, hogy a melegben szívrohamot kapó emberek nagy része szedi ezeket a szívgyógyszereket – írja az Index.

„Azoknál, akik ezt a két gyógyszert szedik, nagyobb eséllyel fordult elő infarktus. A hőhullámok alatt tehát óvintézkedéseket kell tenni” – idézi a lap Kai Chen, a Yale School of Public Health Epidemiology Tanszékének adjunktusát, a tanulmány egyik szerzőjét. Ilyen megelőző lépés lehet a hűtött helyeken tartózkodás.

Mint olvasható, az epidemiológusok azon dolgoznak, hogy azonosítsák, kik a legérzékenyebbek és legsebezhetőbbek a környezeti hatásokra, szélsőségekre. Az új tanulmány arra a kutatásra épült, amiben 2494, nem halállal végződő szívrohamos esetet vizsgáltak meg Augsburgban egy 13 éves periódus alatt (2001 és 2014 között), csak a meleg, nyári időszakban.

Chen és kollégái analizálták a betegek szívroham előtti gyógyszerhasználatát: összehasonlították a szívroham napjának hőterhelését a hét ugyanazon napjaival ugyanabban a hónapban. Kiderült, hogy

a béta-blokkolókat vagy a trombocita aggregációt gátló gyógyszereket használók nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot a legmelegebb napokon, mint a többi, kevésbé meleg napon.

A trombocita aggregáció-gátló gyógyszerek szedése 63 százalékkal, a béta-blokkolók pedig 65 százalékkal növelték a kockázatot. Azoknál, akik mindkét gyógyszert szedték, 75 százalékkal volt nagyobb a kockázat. A gyógyszer nélkül élőknél nem nőtt meg a szívroham esélye a forró napokon sem.

Az eredmények azt jelzik, hogy a Föld felmelegedésével a szívroham egyre nagyobb veszélyt jelent majd a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára.

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×