INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

hepatitisz

gyerekek

adenovírus

The Photo Of Liver On Womans Body Against Gray Background, Hepatitis, Concept with Healthcare And Medicine

A koronavírushoz kötődtek a rejtélyes májbetegségek, de nem úgy, mint hinnénk

Infostart

Világszerte szembesültek a kisgyermekeket érintő, rejtélyes kórral: úgy tűnik, megvan, mi emelte a betegség kialakulásának veszélyét.

Azért alakulhatott ki akut hepatitisz az érintett gyermekeknél, mert a pandémia korábbi szakaszában nem találkoztak két, egyébként gyakori vírussal, az adenovírussal, valamint egy adeno-asszociált vírussal (AAV2). Az esetek és maga a koronavírus közt nem találtak kapcsolatot a kutatók.

35 országban több mint ezer gyermeket érintett az ismeretlen eredetű, akut májgyulladás. Az első esetről 2022 januájában adtak hírt. A legtöbb beteg öt év alatti gyermek volt, de 16 éves érintettről is szóltak a hírek a CNBC cikke szerint.

Korábban az adenovírusokat gyanúsították a megbetegedések kialakításával: a legtöbb beteg gyermektől vett mintában ezt az általában enyhe náthát vagy influenzaszerű megbetegedést okozó vírust mutatták ki. Két új kutatás eredményei azonban azt mutatták, hogy az AAV2 - amely általában nem okoz betegséget és nem képes szaporodni sem segédvírus, például adenovírus vagy herpeszvírus nélkül -, mindkét vizsgálatban

az ismeretlen hepatitiszes esetek 96 százalékában jelen volt.

A kutatók szerint a két vírussal egyidejűleg történő megfertőződés magyarázhatja a májgyulladásos eseteket.

"Bár még mindig van néhány megválaszolatlan kérdésünk azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi vezetett az akut hepatitiszes esetek kiugró számához, reméljük, hogy az eredmények megnyugtatják a koronavírus miatt aggódó szülőket, mivel egyik csapat sem talált közvetlen kapcsolatot a SARS-CoV-2 fertőzéssel" - mondta a Judith Breuer professzor, a UCL GOS Gyermekegészségügyi Intézetének munkatársa.

Az eredmények megerősítik azt, hogy

a koronavírus miatti lezárások alatt csökkent az általános immunitás számos gyakori kórokozóval szemben.

A kutatók a koronavírus elleni vakcinákkal sem találtak kapcsolatot.

Most jön a kutatás java

A két vizsgálatot egymástól függetlenül, egyidejűleg végezték el brit minták felhasználásával. Sofia Morfopoulou, a UCL GOS Gyermekegészségügyi Intézetének professzora elmondta: további kutatásokra van szükség, hogy összehasonlítsák eredményeiket a más országokban azonosított akut hepatitiszes esetekkel.

"Nemzetközi együttműködésekre van szükség az AAV2 és a társfertőző vírusok szerepének további vizsgálatára és tisztázására a különböző országokból származó betegek gyermekkori, megmagyarázhatatlan hepatitiszében" - mondta.

Nyitókép: Tharakorn/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018