eur:
390.47
usd:
364.17
bux:
68385.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Omicron Variant on test tube - New Variant of Covid 19
Nyitókép: DMEPhotography/Getty Images

Gyorsan terjed az új szupermutáns, amely kicselezi a koronavírus-antitesteket

Már nagyjából tíz országban bukkant fel a koronavírus omikron variánsának egy fertőzőbb mutánsa, amely aggasztja a kutatókat.

A tudósok szerint a BA.2.75-nek nevezett változat gyors terjedésre képes, és meg tudja kerülni a vakcinákból és korábbi fertőzésekből származó immunitást. Egyelőre nem tudni, hogy súlyosabb betegséget okozhat-e, mint más omikron-változatok – írja a Portfolio.

Matthew Binnicker, a Mayo Klinika klinikai virológiai igazgatója szerint még korai messzemenő következtetéseket levonni, azt sem lehet eldönteni, hogy le fogja-e győzni BA.5-ös változatot.

A mutánst India több részén kimutatták, és az ottani adatokból látszik, hogy gyorsabban terjed, mint az eddig ismert változatok. Nagyjából további tíz országban, köztük Ausztráliában, Németországban, az Egyesült Királyságban és Kanadában is jelen van a BA.2.75.

A tudósok két tényező miatt aggódnak:

  • a nagyszámú mutáció, ráadásul ezek némelyike olyan területeken van, amelyek a tüskefehérjével kapcsolatosak, és így a vírus hatékonyabban kötődhet a sejtekhez,
  • a genetikai módosulások révén a vírus könnyebben játszhatja ki az antitesteket.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×