eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fiatalok a Balaton Sound fesztiválon a Somogy megyei Zamárdiban 2022. június 29-én. Két év szünet után tért vissza Európa egyik legnagyobb presztízsű vízparti elektronikus zenei fesztiválja.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Mennyi kokain marad a Sound után a Balatonban? – van rá kutatás

Nem kevés, és több más fesztiváldrog (extasy, metamfetamin, ketamin) jelenlétének megugrását is kimutatta egy magyar kutatás.

Aligha van, aki vitatja, hogy a nagy nyári zenei fesztiválok idején megnő az adott területre eső kábítószer-használat mértéke, de vajon a Balaton Sound esetében ennek van-e jele a Balaton vizében? A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ – derül ki a Qubit cikkéből.

Az összesen nyolc magyar szerző, Maász Gábor, Molnár Éva, Mayer Mátyás, Kuzma Mónika, Takács Péter, Zrinyi Zita, Pirger Zsolt és Kiss Tibor részvételével készült tudományos munka 2021 januárjában jelent meg az Environmental Toxicology and Chemistry című szaklapban angolul – írják. Eddig itthon visszhangtalan maradt, amit a cikk azzal magyaráz, hogy a tanulmány címében sem a Balaton, sem Magyarország nem szerepel (de a szövegből beazonosítható, melyik tóról és fesztiválról van szó).

A magyar kutatók 2017 és 2019 között vizsgálták a Balaton vizét Zamárdinál, a Balaton Sound területén, a tóparthoz viszonylag közel (35 méterre) elhelyezett három mérési ponton, illetve két távolabbi (6–8 kilométerre elhelyezett) kontrollponton. A méréseket több különböző időpontban elvégezték:

  • a fesztivál előtt 3 hónappal (áprilisban) és
  • egy héttel (júniusban), valamint
  • a Sound után egy nappal (júliusban),
  • egy hónappal (augusztusban) és
  • 4 hónappal (novemberben).

11 szert azonosítottak a vízben:

  • kokaint (és annak két metabolitját, a benzoilekgonint és az ekgonin-metilésztert),
  • ketamint (és metabolitját, a norketamint),
  • a tramadol nevű opioid fájdalomcsillapítót,
  • az amfetamint,
  • a metamfetamint, illetve
  • az ecstasyhoz köthető vegyületeket (MDMA, MDA, MDAI).

A cikkben grafikonok mutatják a mérések eredményeit.

Egyedül a tramadol jelenléte volt állandó, de annak mennyisége meg sem közelítette a kockázati határértéket, míg az egyértelműen a fesztiválhoz köthető rekreációs szerek közül néhány átlépte ezt a küszöböt – állapítja meg a cikk a kutatási eredmények alapján.

A 2019-ben megugró kokainkoncentráció az alacsony kockázati kategória eléréséhez volt elég, míg közepesen kockázatosnak ítélték a ketamin és az MDMA mennyiségét a vízben egy nappal a fesztivál után.

A 2017-es és 2019-es Balaton Soundról származó minták hasonló szennyezettségi profilt mutattak, ami a kutatók szerint a két évben tapasztalt hasonló időjárási körülményekkel magyarázható – a fesztivál végére mindkét évben megérkezett az északi szél, és csökkenthette a fürdőzők számát, valamint hozzájárulhatott a kábítószerek hígulásához és szétterjedéséhez.

A kutatók szerint

jellemzően a vizelettel kerül a tóba a cucc.

Arról is írnak, hogy nem sok ismeretünk van arról, mit okoz a drogok átmeneti jelenléte a vízi élővilágban.

Azért ha elvétve is, de azért már készültek kutatások a témában, és ezek közül néhányat a magyar tanulmány is felsorol. A szórványosan végzett kutatások, azt mutatták, hogy jelentős hatása van az élőlényekre (a Qubit röviden ismertet pár konkrét esetet).

A lap végül leszögezi, hogy a kutatók szerint a rendelkezésre álló vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a tavakban és folyóvizekben jelen lévő tiltott kábítószerek befolyásolhatják az ökológiai közösségek szerkezetét.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×