INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

kemenesi gábor

koronavírus

kanyaró

nátha

megfázás

maszk

A koronavírus még el sem ment, de a kanyaró már vissza is tért

A koronavírus még el sem ment, de a kanyaró már vissza is tért

InfoRádió

Komolyabb "megfázásokra” készülhetünk, mert kimaradt több szezonnyi természetes immunizáció - mondta az InfoRádiónak Kemenesi Gábor. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa szerint a koronavírus még rendkívül kiszámíthatatlan és a WHO adatai is arra utalnak, hogy a kanyarós megbetegedésektől sem tudtunk megszabadulni.

"Minden egyes vírust külön kell kezelni, minden egyes vírusnak megvannak a saját tulajdonságai, úgyhogy külön beszélhetünk influenzavírusokról, RSV-ről, adenovírusokról és enterovírusokról, de ha összefoglaló nevet kellene keresni, a legtöbbjüket úgy ismerjük, hogy náthavírus"- mondta virológus. Kemenesi Gábor szerint a járvány kitörése után a karatén miatt sokkal kevesebbet mozogtak az emeberek, de a vírus visszaszorításában a maszkhasználat, a távolságtartási és kézhigiéniás eljárások is segítettek. Ezeknek a szigorításokank a kövekezménye lett a populációs immunitás, ami viszont azt jelentheti, hogy az elmúlt 3-4 szezonban nem jelentkező más vírusok nagyobb erővel térhetnek vissza.

Ne dobjuk el a maszkot!

"A tanulság itt is nagyon hasonló lesz, mint amit megtanulhattunk koronavírusnál: a beltéri maszkhasználat nagyon fontos lesz azokban a szezonokban, amik most ránk várnak.

Nem szabad ezeket a vírusokat hirtelen visszaengedni magunk közé,

mert annak súlyos ára lesz" - hangsúlyozta a szakértő a fokozatosság elvét.

Kemenesi Gábor szerint nem tudjuk kiszámítani, mikor és hogyan térhet vissza a koronavírus, ősszel vagy akár még azelőtt, ezért azt javasolta, hogy mindig kövessük az adott helyzet legjobb egészségügyi megoldásait.

Kiszámíthatatlan még a Covid-helyzet

Általánosságban véve a nagyobb UV-sugárzás visszaszorítja a vírusokat, de csak erre nem lehet alapozni - mondta Kemenesi Gábor aki szerint, ennek egyik oka, hogy a mostani variánsok nehezen kiszámíthatók.

"Ha megmarad az omikron-kor ebben az állapotban,

jó eséllyel enyhe nyár elé nézünk,

de még egyszer mondom, nagyon nehéz most jósolni, mert rendkívül kiszámíthatatlan a helyzet" - tette hozzá.

Visszatért a kanyaró is

A WHO adatai szerint Afrikában jelentősen megemelkedett a kanyarós megbetegedések száma is: bár a betegséget könnyű lenne megelőzni, de az oltásellenesek, illetve a pandémia miatt visszaszorult nemzetközi vakcinációs programok miatt a betegség ismét nagyobb tömegben jelent meg. "Afrikában 2022 első negyedévében 400 százalékkal több kanyarós eset volt, mint az előző évben ugyanekkor. Látszik, hogy jönnek vissza ezek a betegségek, ezért nagyon fontos minél hamarabb újraindítani az oltási programokat" - mondta Kemenesi Gábor.

Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kapcsolódó hang

A koronavírus még el sem ment, de kanyaró már vissza is tért
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018