eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Kidney disease concept. 3d illustration
Nyitókép: Rasi Bhadramani/Getty Images

Beigazolódott egy szörnyű sejtés a koronavírusról

A Covid-19 közvetlen sejtkárosodást okozhat a vesékben, hozzájárulva a szövetek hegesedéséhez.

Az Study Finds portálon megjelent cikk szerint a németországi RWTH Uniklinikben és a hollandiai Radboud Egyetemi Orvosi Központban végzett kutatás szakértői felmérték és összehasonlították a veseszöveteket a Covid-19 intenzív osztályos betegek, a nem Covidhoz kapcsolódó tüdőproblémák miatt kórházban lévő betegek és egy kontrollcsoport között.

Az eredmények azt mutatják, hogy a koronavírusos betegek veséje sokkal több szöveti hegesedést mutatott, mint másoké – idézi a 24.hu.

A csapat egy sor minivesét is létrehozott laboratóriumi körülmények között. Az őssejtek felhasználásával kifejlesztett organoidokban sok különböző vesesejt volt megtalálható, kivéve az immunsejteket. A kutatók minden egyes organoidot megfertőznek Coviddal, így a csapat megfigyelhette a vírus vesesejtekre gyakorolt közvetlen hatását. A tudósok ismét megjegyezték a vese organoid hegesedését, valamint a „kísérő jeleket, amelyek hozzájárulnak a hegesedés folyamatához”.

Az eredmények azt mutatják, hogy

nem a szervezet túlzott immunválasza, hanem maga a vírus az, ami vesekárosodást okozhat.
Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszanak a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe - jelentette be Daniel Hagari ellentengernagy a Reuters tudósítása szerint. Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton délután megszakította delaware-i hétvégi programját, hogy Washingtonban konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a Közel-Keleten zajló eseményekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×