eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor az új mutánsról: még nem tudunk eleget, hogy megijedjünk, de...

A virológus szerint dominánssá válhat az új afrikai mutáns, de az oltások legfontosabb védvonalát aligha töri át; a gyártók, ha kell gyorsan tudnak is reagálni.

A koronavírus egy szupervariánsát, egy 32 mutációt tartalmazó új variánst, azonosítottak Dél-Afrikában. A B.1.1.529 nevű szupervariánsról még keveset tudni, ezért a megjelenése miatt a Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli találkozóra gyűlt össze, Brüsszel pedig lezárásokat javasol a légi közlekedésben.

Izrael és Anglia azonnali hatállyal utazási korlátozásokat rendelt el az új mutációval fertőzött afrikai országokkal szemben.

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa érdeklődésünkre leszögezte, "még nem tudunk eleget ahhoz, hogy átlagemberként megijedjünk".

"Az, amit most tapasztalunk, az az ismeretlennel kapcsolatos kockázat elhárítása. Mit látunk az új variánsnál? Azt látjuk, hogy

a tüskefehérjében rendkívül sok mutáció gyülemlett fel, olyan mutációk is, amelyeket eddig külön-külön láttunk.

Ezek most egyszerre vannak jelen egy helyen" – írta le Kemenesi Gábor.

Első ránézésre – virológiai szempontból – szerinte tényleg lehet is kockázat, olyan, ami indokolja, hogy mielőtt minden fontos kiderülne, zárni kell.

"Sajnos igen lesz a válasz arra a kérdésre, hogy ez a mutáns tud-e dominálni,

látni Dél-Afrikában, hogy egyre elterjedtebb. Meg kell állítani mihamarabb, fékezni a terjedését" – tette hozzá.

Ugyanakkor figyelmeztet is: ne temessük a vakcinákat és az eddig elért eredményeket, de egy nagy puzzle kirakásához hasonlította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a vakcinák jók-e az új mutáns ellen. Fontos információ lesz, hogy mi történik azokban az országokban, ahol terjed.

A különböző variánsok feltűnésével kapcsolatban még tudományos kérdésnek nevezte, hogy mennyire kell elváltoznia egy vírusnak ahhoz, hogy ne ismerje fel az emberi immunrendszer, de a maga részéről nem nagyon számít rá, hogy az oltás legfontosabb védvonalát, az élet védelmét áttörné.

Kijelentette, hetekben mérhető az az idő, amíg a gyártók átállnak egy-egy új mutáns elleni védelemre, ha erre egyáltalán szükség van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×