eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Merkely Béla rektor beszédet mond a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának felújított, steril, a baktériumok és vírusok ellen védelmet nyújtó speciális légtechnikai és nyomásszabályozó rendszerrel bővített hemato-onkológiai  osztályának avatásán 2019. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla: gyakorlatilag minden oltatlan koronavírusos lesz

A Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, a negyedik hullám járványgörbéje teljesen máshogy fog kinézni, mint a korábbiak.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon minden bizonnyal kevésbé terheli majd meg az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő - fejtette ki érdeklődésünkre a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla.

"Nem egy második-harmadik hullám típusú görbét fogunk látni, hanem

egy elnyújtott, laposan emelkedő görbét.

A delta vírusvariáns rendkívüli fertőzőképes, és meg fogja találni azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva" - fogalmazott a szakember, aki szerint az átoltottság és átfertőzöttség mértéke relatíve magas, de nyájimmunitás nem érhető el, vagyis "gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni ezt a betegséget".

Hogy a harmadik oltást hogyan érdemes időzíteni, arról azt mondta, a második oltástól számított hat hónap múlva érdemes azt beadni az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek.

"Természetesen a vírus változhat, ezért ezek a szabályok is módosulhatnak" - figyelmeztetett.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy Romániában elsősorban az átoltottak alacsony száma (sok helyett 20 százalék alatti) áll a járvány robbanásszerű terjedése mögött,

azokba az országokba ugyanakkor biztonságosan utazhatunk, ahol folyamatosan csökkennek a napi esetszámok.

Azt javasolja, olyan országokba ne utazzunk, ahol új vírusvariáns ütötte fel a fejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×