eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Kardosné Huszár Ildikó klinikai diabetológiai szakedukátor oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az orosházi  Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. március 16-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Megmérték, hogyan csökken a Pfizer oltása nyújtotta védelem szintje

Az adatok nem utalnak arra, hogy már szükség van az emlékeztető oltásadag beadására.

Kéthavonta körülbelül hat százalékkal csökken annak a védelemnek a szintje, amelyet a Pfizer koronavírus elleni védőoltása biztosít a tünetes megbetegedések kialakulásával szemben, derül ki a gyógyszergyártó cég egyelőre még sehol nem publikált és szakértői ellenőrzés előtt kutatási anyagából. Hat hónap elteltével így a 96 százalékos védelem 84 százalékosra apad, ugyanakkor a súlyos megbetegedés kialakulásával szemben nyújtott védelem hatékonysága megmarad 97 százalékosnak, írja az NBC.

Nem gyarapodnak a súlyos esetek

"Általánosságban véve megnyugtató a tanulmány eredménye" – mondta annak vezető szerzője, Stephen Thomas, a Pfizer vakcinakísérlet-koordinátora. Elmondása szerint

mindig is arra számítottak, hogy csökkenni fog idővel az oltás adta védelem,

a nagy kérdés az, hogy idővel annyira csökken-e, hogy annak már hatása lesz a betegség a társadalomra rótt közegészségügyi terhére. Eddig ez nem következett be.

"Bár fél év elteltével csökken a védettség szintje, még mindig nem annyira, hogy az terhet róna az egészségügyre a súlyos megbetegedések számának növekedése által" – mondta Thomas.

Minden az elvártaknak megfelelően alakul

Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház oltóanyag-kutatója elmondta, hogy kellemes meglepetést jelentett számára, hogy a hatékonyság ilyen magas maradt a tünetes megbetegedések megelőzésében.

"Ezek az adatok mind nagyon biztatóak és pontosan azt hozzák, amire számítottunk" – mondta.

"Soha nem fogunk tudni nagyon jól védekezni a tünetmentes fertőzés vagy az enyhe tünetekkel járó megbetegedések ellen, és ez rendben is van.

Azt akarjuk, hogy az emberek ne kerüljenek kórházba, és ne haljanak meg.

Ez a fő cél" – fogalmazott.

Kérdések a harmadik oltás körül

A kutatás a Pfizer klinikai kísérletének harmadik fázisában részt vevő 44 ezer önkéntes adatainak utánkövetésén alapul. Március közepéig gyűjtött adatokról van szó, így azt nem tudni, a deltával szemben hogyan teljesít a vakcina. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója régóta beszél arról, hogy kell majd egy harmadik oltás, ami az antitestszintet 18–55 év köztiek körében ötszörösére, míg a 65–85 évesek körében tizenegyszeresére növeli. Szakértők azonban úgy vélik, most még

nincsen itt az ideje a plusz oltásnak

a védelem megerősítésére. Bob Wachter, a Kaliforniai Egyetem szakembere szerint mindez inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy aki már egy ideje megkapta az oltását, annak most érdemesebb visszatérnie a maszkviseléshez. A delta variáns miatt a későbbiekben valószínűsíti, hogy kell majd még egy adag vakcina, de Thomas szerint ehhez még adatokra lesz előbb szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×