eur:
388.8
usd:
359.21
bux:
68101.08
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Durva nyomot hagy az intelligencián a koronavírus

A koronavírus-fertőzés agyunkra gyakorolt hatása még sokrétűbb lehet, mint azt eddig hittük: az IQ-teszteken is gyengébben teljesítenek azok, akik elkapták a vírust, mutatta ki egy kutatás.

A fertőzésen átesettek rosszabbul teljesíthetnek az intelligenciateszteken friss kutatási eredmények szerint: a Great British Intelligence Test adatfelvétele a tavalyi évben zajlott több mint 80 ezer ember részvételével, akik közül 13 ezren estek át az új koronavíruson. Azok, akiket lélegeztetőgépre is kellett tenni, szenvedték el a legnagyobb IQ-hányadosesést, mely mintegy hét pontnyinak felel meg, írja a Sky News.

Az életkor, a nem, az anyanyelv és az iskolázottság faktorainak figyelembevételét követő súlyozott eredmény is azt mutatta, hogy a korábban megfertőződöttek mutatták a legnagyobb alulteljesítést a gondolkodást, tervezést és problémamegoldást igénylő feladatokban azokhoz képest, akik nem kapták el a vírust. A tanulmány szerint ezek az adatok egybevágnak más kutatások ködös gondolkodásról, a szavak kereséséről vagy koncentrációs problémákról árulkodó eredményeivel.

A megfigyelt teljesítménycsökkenés jelentős volt, és a lélegeztetőgépre helyezetteknél nagyobb volt a visszaesés, mint azoknál, akik például korábban stroke-ot szenvedtek.

A megfigyelt jelenség hátterében álló ok lehet az, hogy a kognitív deficit a vírus folyamatos tüneteivel – például magas lázzal vagy légzési problémákkal – függött össze: a megbetegedett résztvevők 4,8 százaléka számolt be maradványtünetekről. A tanulmány mögött álló tudósok azonban óvatosságra intettek az agyi képalkotó adatok nélkül levont következtetésekkel kapcsolatban, ugyanakkor úgy vélik az eredmények ismeretében tovább kell kutakodni a témában, főként, mivel mindössze 275 résztvevő töltötte ki a tesztet megfertőződése előtt és azt követően egyaránt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
Szembe megy az árral a magyar tőzsde

Szembe megy az árral a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az Európai Unió munkanélküliségi és a fogyasztói bizalom adatait közlik májusra vonatkozóan, míg az Egyesült Államokban a munkanélküli segélykérelmeket és az első negyedéves GDP előzetes statisztikáit teszik közzé, ennek lehet akár jelentős piacmozgató hatása is. Ami a mai tőzsdei teljesítményeket illeti, a reggeli órákban folytatódott a tegnapi esés Európában, később azonban javulni kezdett a hangulat. A magyar piac alulteljesítő ebben a miliőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×