eur:
371.27
usd:
344.88
bux:
47278.67
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Durva nyomot hagy az intelligencián a koronavírus

A koronavírus-fertőzés agyunkra gyakorolt hatása még sokrétűbb lehet, mint azt eddig hittük: az IQ-teszteken is gyengébben teljesítenek azok, akik elkapták a vírust, mutatta ki egy kutatás.

A fertőzésen átesettek rosszabbul teljesíthetnek az intelligenciateszteken friss kutatási eredmények szerint: a Great British Intelligence Test adatfelvétele a tavalyi évben zajlott több mint 80 ezer ember részvételével, akik közül 13 ezren estek át az új koronavíruson. Azok, akiket lélegeztetőgépre is kellett tenni, szenvedték el a legnagyobb IQ-hányadosesést, mely mintegy hét pontnyinak felel meg, írja a Sky News.

Az életkor, a nem, az anyanyelv és az iskolázottság faktorainak figyelembevételét követő súlyozott eredmény is azt mutatta, hogy a korábban megfertőződöttek mutatták a legnagyobb alulteljesítést a gondolkodást, tervezést és problémamegoldást igénylő feladatokban azokhoz képest, akik nem kapták el a vírust. A tanulmány szerint ezek az adatok egybevágnak más kutatások ködös gondolkodásról, a szavak kereséséről vagy koncentrációs problémákról árulkodó eredményeivel.

A megfigyelt teljesítménycsökkenés jelentős volt, és a lélegeztetőgépre helyezetteknél nagyobb volt a visszaesés, mint azoknál, akik például korábban stroke-ot szenvedtek.

A megfigyelt jelenség hátterében álló ok lehet az, hogy a kognitív deficit a vírus folyamatos tüneteivel – például magas lázzal vagy légzési problémákkal – függött össze: a megbetegedett résztvevők 4,8 százaléka számolt be maradványtünetekről. A tanulmány mögött álló tudósok azonban óvatosságra intettek az agyi képalkotó adatok nélkül levont következtetésekkel kapcsolatban, ugyanakkor úgy vélik az eredmények ismeretében tovább kell kutakodni a témában, főként, mivel mindössze 275 résztvevő töltötte ki a tesztet megfertőződése előtt és azt követően egyaránt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Az ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légió ismét behatolhatott Oroszország Belgorodi területére. Moszkva állítása szerint visszaverték a támadást, egy videó szerint viszont a milicisták orosz tüzérségi eszközöket semmisítettek meg. A határ menti orosz települések – elsősorban Sebekino városa – napok óta tüzérségi támadás alatt állnak, de csütörtökön robbanás rázta meg a terület székhelyét, Belgorod városát is. Egyelőre visszavonul a frontvonalról a Wagner csoport és pihennek a zsoldosok, feltöltik tartalékaikat, ezután „valószínűleg Oroszország területén belül” folytatódik majd a harc – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére. Európai vezetők Moldovában tartottak találkozót, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette hazája NATO-csatlakozását. Annalena Baerbock német és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azonban azt mondta, háborúban álló országnak nem szabad NATO-tagságot adni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×