INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

koronavírus

intelligencia

felmérés

Durva nyomot hagy az intelligencián a koronavírus

Durva nyomot hagy az intelligencián a koronavírus

Infostart

A koronavírus-fertőzés agyunkra gyakorolt hatása még sokrétűbb lehet, mint azt eddig hittük: az IQ-teszteken is gyengébben teljesítenek azok, akik elkapták a vírust, mutatta ki egy kutatás.

A fertőzésen átesettek rosszabbul teljesíthetnek az intelligenciateszteken friss kutatási eredmények szerint: a Great British Intelligence Test adatfelvétele a tavalyi évben zajlott több mint 80 ezer ember részvételével, akik közül 13 ezren estek át az új koronavíruson. Azok, akiket lélegeztetőgépre is kellett tenni, szenvedték el a legnagyobb IQ-hányadosesést, mely mintegy hét pontnyinak felel meg, írja a Sky News.

Az életkor, a nem, az anyanyelv és az iskolázottság faktorainak figyelembevételét követő súlyozott eredmény is azt mutatta, hogy a korábban megfertőződöttek mutatták a legnagyobb alulteljesítést a gondolkodást, tervezést és problémamegoldást igénylő feladatokban azokhoz képest, akik nem kapták el a vírust. A tanulmány szerint ezek az adatok egybevágnak más kutatások ködös gondolkodásról, a szavak kereséséről vagy koncentrációs problémákról árulkodó eredményeivel.

A megfigyelt teljesítménycsökkenés jelentős volt, és a lélegeztetőgépre helyezetteknél nagyobb volt a visszaesés, mint azoknál, akik például korábban stroke-ot szenvedtek.

A megfigyelt jelenség hátterében álló ok lehet az, hogy a kognitív deficit a vírus folyamatos tüneteivel – például magas lázzal vagy légzési problémákkal – függött össze: a megbetegedett résztvevők 4,8 százaléka számolt be maradványtünetekről. A tanulmány mögött álló tudósok azonban óvatosságra intettek az agyi képalkotó adatok nélkül levont következtetésekkel kapcsolatban, ugyanakkor úgy vélik az eredmények ismeretében tovább kell kutakodni a témában, főként, mivel mindössze 275 résztvevő töltötte ki a tesztet megfertőződése előtt és azt követően egyaránt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018