eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Skizofréniát okozhat a túl sok marihuána

Egy dán kutatás szerint az elmúlt 25 évben egyre több olyan esetet fedeznek fel, amelyben a skizofrénia kialakulásáért a mértéktelen marihuánafogyasztás is felelhet.

A legrégebbi, 1995-ös adatok a skizofrénia-diagnózisoknak mindössze két százalékához lehetett túlzott marihuánafogyasztást kötni: 2000-re ez 4, 2010-re pedig 8 százalékra ugrott.

"Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy mind a mi tanulmányunk, mind más tanulmányok hangsúlyozzák, hogy a kannabiszhasználat nem ártalmatlan" - mondta el a CNN-nek Carsten Hjorthøj, a koppenhágai Mentális Egészségügyi Kutatóközpont docense, a JAMA Psychiatry című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. "Sajnos vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a kannabiszt egyre inkább ártalmatlan anyagnak tekintik. Ez sajnálatos, mivel

összefüggéseket látunk a skizofréniával, a rosszabb kognitív funkciókkal, a szerhasználati zavarokkal

és más problémákkal" - írta Hjorthøj.

Kockázati tényezőt jelenthet a kannabisz

Korábbi kutatások is utaltak arra, hogy a marihuánafogyasztás összefüggésben állhat a skizofrénia kialakulásával, főként a túlzó fogyasztás. Számos kutató feltételezi, hogy a kannabiszhasználat más kockázati tényezőkkel kölcsönhatásban okozhatja a betegséget.

"Természetesen eredményeinket máshol is meg kell erősíteni, mielőtt határozott következtetéseket vonhatnánk le" - folytatta Hjorthøj. "De eléggé biztos vagyok benne, hogy hasonló mintázatokat fogunk látni azokon a helyeken, ahol a kannabisz problémás használata nőtt, vagy ahol a kannabisz potenciaértéke nőtt, mivel számos tanulmány arra utal, hogy valószínűleg a nagy potenciaértékű kannabisz a skizofréniával való összefüggés mozgatórugója."

Milliókat érinthet

Emberek tízmilliói fogyasztanak marihuánát világszerte: a könnyű drog több országban engedélyezett..

Világszerte nő a használók és a túlzott mértékben használók aránya.

A problémás marihuánafogyasztás esete akkor áll fenn, ha

  • a fűvel szemben tolerancia alakul ki;
  • a tervezettnél nagyobb mennyiségben vagy hosszabb ideig tart annak használata;
  • a használó képtelen a fogyasztás csökkentésére;
  • sok időt tölt a kannabisz beszerzésével, használatával vagy a kannabisz hatásaiból való felépüléssel;
  • fontos tevékenységeit és kötelezettségeit feladja a kannabisz javára;
  • és a kábítószer folyamatos használata a negatív következmények ellenére.

Nincs gyógymód a skizofréniára

A skizofrénia súlyos, krónikus és fogyatékosságot okozó mentális rendellenesség, melynek tévképzetek és hallucináció is a tünetei közt találhatók. Világszerte 20 millió embert érint, gyógymódja nincsen, tünetei kezelhetők. A dán kutatás eredményei magyarázhatják, miért nő előfordulásának gyakorisága, igaz, vannak, akik vitatják a kannabisszal való összefüggést. A kutatásban olyan személyeket vizsgáltak, akik túlzott kannabiszfogyasztás diagnózisá val állnak kezelés alatt, de kutatók szerint sok olyan szerhasználó van, aki annak ellenére sem keres segítséget, hogy függővé vált.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×