Jelenleg a műanyag palackok már egyetlen használatot követően 95 százalékot veszítenek értékükből anyagként: az ilyen típusú, jövedelmező újrahasznosítás sokkal több embert tudhat megszólítani és megnyerni az ügynek a szakemberek szerint – írja a The Guardian.
A kutatók már korábban elkészítették azokat a mutáns enzimeket, amelyek az italos palackokban használt polietilén-tereftalát polimert alapegységeire, a tereftálsavra (TA) bontják. A tudósok most a TA-t vanillinné alakították át. Vanillint széles körben használnak az élelmiszer- és a kozmetikai iparban, valamint fontos vegyi anyag, amelyet gyógyszerek, tisztítószerek és gyomirtószerek előállításához használnak. A globális kereslet egyre növekszik iránta: 2018-ban 37 ezer tonna volt, ami messze meghaladja a természetes vaníliarúdból származó kínálatot. Ma a vanillin mintegy 85 százalékát fosszilis tüzelőanyagokból származó vegyi anyagokból szintetizálják.
A kutatást végző Joanna Sadler, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa szerint
ez az első példa arra, hogy egy biológiai rendszer segítségével a műanyag hulladékot értékes ipari vegyi anyaggá alakítsák,
és ez nagyon izgalmas hatással van a körforgásos gazdaságra.
Világszinten minden percben egymillió darab műanyag palackot adnak el, a mennyiségnek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, és csak ruhákhoz vagy szőnyegekhez tudják az így kezelt palackokat is felhasználni.
A Green Chemistry című folyóiratban közzétett kutatás során a TA vanillinné történő átalakításához módosított E coli baktériumokat használtak. A tudósok a mikrobiális keveréket egy napig 37 Celsius-fokra melegítettek, ugyanúgy, mint sörfőzésnél. Ezáltal a TA 79 százaléka alakult át vanillinné.
A tudósok tovább fogják finomítani a baktériumokat, hogy még tovább növeljék az átalakulási arányt, illetve dolgoznak azon is, hogy nagyobb mennyiségben tudjanak kezelni belőle. TA-ból sokféle, például a parfümgyártásban használatos anyagot is létre lehet hozni.