eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
műanyag palackok a Tiszán
Nyitókép: Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Itt lehet az áttörés: műanyag palackból vanillint tudtak előálllítani

Génmódosított baktériumok segítségével készítettek tudósok vaníliaaromát műanyag palackokból: egy ilyen vonzó végtermék az egész újrahasznosítás ügyének jót tehet.

Jelenleg a műanyag palackok már egyetlen használatot követően 95 százalékot veszítenek értékükből anyagként: az ilyen típusú, jövedelmező újrahasznosítás sokkal több embert tudhat megszólítani és megnyerni az ügynek a szakemberek szerint – írja a The Guardian.

A kutatók már korábban elkészítették azokat a mutáns enzimeket, amelyek az italos palackokban használt polietilén-tereftalát polimert alapegységeire, a tereftálsavra (TA) bontják. A tudósok most a TA-t vanillinné alakították át. Vanillint széles körben használnak az élelmiszer- és a kozmetikai iparban, valamint fontos vegyi anyag, amelyet gyógyszerek, tisztítószerek és gyomirtószerek előállításához használnak. A globális kereslet egyre növekszik iránta: 2018-ban 37 ezer tonna volt, ami messze meghaladja a természetes vaníliarúdból származó kínálatot. Ma a vanillin mintegy 85 százalékát fosszilis tüzelőanyagokból származó vegyi anyagokból szintetizálják.

A kutatást végző Joanna Sadler, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa szerint

ez az első példa arra, hogy egy biológiai rendszer segítségével a műanyag hulladékot értékes ipari vegyi anyaggá alakítsák,

és ez nagyon izgalmas hatással van a körforgásos gazdaságra.

Világszinten minden percben egymillió darab műanyag palackot adnak el, a mennyiségnek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, és csak ruhákhoz vagy szőnyegekhez tudják az így kezelt palackokat is felhasználni.

A Green Chemistry című folyóiratban közzétett kutatás során a TA vanillinné történő átalakításához módosított E coli baktériumokat használtak. A tudósok a mikrobiális keveréket egy napig 37 Celsius-fokra melegítettek, ugyanúgy, mint sörfőzésnél. Ezáltal a TA 79 százaléka alakult át vanillinné.

A tudósok tovább fogják finomítani a baktériumokat, hogy még tovább növeljék az átalakulási arányt, illetve dolgoznak azon is, hogy nagyobb mennyiségben tudjanak kezelni belőle. TA-ból sokféle, például a parfümgyártásban használatos anyagot is létre lehet hozni.

Címlapról ajánljuk
Hogyan tartsuk távol a macskát a karácsonyfától?

Hogyan tartsuk távol a macskát a karácsonyfától?

„Curiosity killed the cat”, avagy a Kíváncsiság ölte meg a macskát – tartja az angol mondás. Amikor a karácsonyfáról és macskákról van szó, persze nem kell ilyen drámai kimenetelre számítani, de néhány óvintézkedés segíthet elkerülni, hogy ledőljön a fa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.22. vasárnap, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×