eur:
394.95
usd:
364.06
bux:
65592.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. február 2-án. Az intézményben folytatódott az egészségügyi dolgozók második oltása.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összehasonlították két vakcina immunválaszát, itt vannak az adatok

Mindkét vakcina rengeteg antitestet vált ki már az első oltás után is, de az AstraZeneca oltás sokkal erősebb sejtes immunválaszt vált ki, mint a Pfizer.

A Pfizer és az AstraZeneca COVID-19 vakcina egy adagja után időseknél azonos ellenanyag-termelődést tapasztaltak kutatók, de az AstraZeneca oltás után kiterjedtebb és erősebb a sejtes immunválasz – írja az egeszsegkalauz.hu.

A Preprints with Lancet oldalon megjelent angliai tanulmány szerint 165 idős, 80-96 éves embernél hasonlították össze a két oltás első adagját követő ötödik héten az adaptív immunválasz mutatóit. Ez azért is figyelemreméltó, mert két teljesen más elven működő oltóanyagról van szó: a Pfizer/BioNTech egy mRNS, míg az AstraZeneca vakcina adenovírus vektor alapú vakcina.

A Pfizer vakcina SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni antitestválasza az oltottak 93 százalékában (medián ellenanyagtiter: 19,3 E/ml), míg az AstraZeneca vakcina esetén az oltottak 87 százalékában (medián ellenanyagtiter 19,6 E/ml) mutatták ki.

A tüskefehérje-specifikus T-immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12 százalékánál, míg az AstraZenecával oltottak 31 százalékánál észlelték, és az AstraZeneca-vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet.

Az is bebizonyosodott, hogy az oltások utáni immunválaszt egy korábbi Covid-fertőzés befolyásolja: korábbi fertőzés esetén az immunválaszok erősebbek voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×