INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

koronavírus

covid-19

halálozás

maszkviselés

étterem

A tulajdonos telefonál bezárt olasz éttermében Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.

Ezért nem lehet újranyitni az éttermeket

Infostart

Amerikában már adatokkal alátámasztott bizonyítéka van annak, hogy mi gátolja a vírus terjedését, és mi az, ami többlethalálozáshoz vezet.

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC múlt pénteken tett nyilvánossá egy kutatást, mely adatokra alapozva bizonyítja be, hogy a maszkviselés segít megelőzni a koronavírus terjedését, míg ha ismét engedélyezik az éttermekben való helyben fogyasztást, az emeli az esetszám mellett a halálozást is – írja a MedicalXpress.

A szervezet vezetője, Rochelle Walensky arról számolt be, hogy az adatokból nagyon egyértelmű trendek rajzolódnak ki. "Ha kötelező maszkot viselni, az esetszámok mellett a halálozások száma is csökken.

Mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma nő, amikor nyitva vannak az éttermek

helyben fogyasztásra" – mondta.

William Hanage, a Harvard betegségek dinamikájával foglalkozó kutatója szerint ezek az adatok erősen alátámasztják azt a tényt, miszerint az éttermekben helyben történő fogyasztás az egyik legfontosabb kezelendő viselkedésforma, ha kontroll alatt akarjuk tartani a járványt.

A CDC kutatói márciustól decemberig tartó időszak adatait vizsgálták olyan államokból, amelyekben kötelezővé tették a maszkviselést, illetve amelyek engedélyezték az éttermekben való helyben fogyasztást akár kültéren, akár beltérben. Úgy találták, a maszkviselési kötelezettség csökkentette a vírus terjedését, és az új esetek számában és a halálozásban tapasztalható javulás az idő elteltével egyre nagyobb volt: fél százalékpontról két százalékpontig történő növekedést mutatott. Ez kis értéknek tűnhet de az érintettek magas száma miatt egyre komolyabb.

"Minden olyan napnak, amelyen csökken az esetek száma, nagy jelentősége van az összesített halálozási és esetszámok dimenziójában" – mondta Gery Guy, a CDC kutatója és a kutatás vezetője.

Az éttermek újranyitása az azt követő negyven napban nem okozott jelentős növekedést sem esetszámban, sem halálozásban, de ezt követően esetszámban egy százalékpontos, míg halálozásban két-három százalékpontos növekedést eredményezett. A késedelem oka Guy szerint az lehetett, hogy nem minden étterem nyitott ki azonnal, illetve kezdetben az emberek még óvatosabbak voltak, és nem éltek a lehetőségekkel. Emellett a lappangási idő, illetve a megfertőződés és a halál bekövetkezte közti idő is közrejátszott, illetve szerepe volt annak is, hogy nem csak azok halnak bele a koronavírusba, akik elmennek egy étterembe és ott elkapják a betegséget, hanem azok, akiknek ők továbbadják a fertőzést.

A CDC kutatói azt ugyan nem mondták ki, hogy mindenképp szükséges az éttermeket bezárni, de felsorolták, milyen követelményeket kellene betartaniuk azoknak a helyeknek, amelyek nyitva lehetnek. Ezek a következők:

  • lehetőség szerint kerthelyiségben étkeztetni,
  • ha ez nem megoldható, alaposan szellőztetni,
  • a pincérek számára kötelező maszkviselést előírni,
  • és a vendégeket is erre kérni étkezés előtt és után egyaránt.

A kutatás olyan tényezőket, mint a bárok vagy iskolák bezárása, nem tudott figyelembe venni, így megállapításaikat mindennek ismeretében érdemes értékelni. Arra ugyanakkor rámutatott: a maszkviselés előnyei, illetve az éttermi étkezés hátrányai mindenképp létező jelenségek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018