eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Magyar találmány változtat az évtizedes gyakorlaton

A Semmelweis Egyetemről induló startup által kifejlesztett eszközt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán már napi szinten alkalmazzák a perifériás érbetegségekkel kapcsolatos beavatkozásoknál.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, itthon pedig az összes halálozás feléért a keringési rendszer zavarai felelősek. A kardiovaszkuláris betegségeken belül nagyjából 500 ezer embert érintenek az érrendszerrel kapcsolatos elváltozások (így az érszűkület, érelmeszesedés), amelyek angiográfiás vizsgálattal mutathatók ki. A Semmelweis Egyetemről indult startup cég, a Kinepict találmánya ezt a hagyományos, kontrasztanyag beadása mellett végzett képalkotó vizsgálatot forradalmasítja.

A startup által kifejlesztett technológiának köszönhetően egy szoftver segítségével jelentősen javul a képminőség, miközben a klinikai vizsgálatok szerint 70 százalékkal kevesebb röntgensugárterhelés éri a pácienst és a személyzetet, emellett 50 százalékkal kisebb mennyiségű kontrasztanyag beadására van szükség az eljáráshoz, amely szintén a beteget érő terhelést csökkenti – közölte Szigeti Krisztián és Osváth Szabolcs, a Kinepict két vezetője, akik a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének tudományos főmunkatársai.

Az erekről készült röntgenfelvételek képét 30-40 éve változatlan módon dolgozzák fel, ezt helyezi teljesen más alapokra az új szoftver, ami a képek matematikai kiértékelését változtatja meg.

A technológia a kinetikus képalkotás elvére épülve több röntgenkép egymás utáni sorozatából származó adatgyűjtésből és elemzésből áll

– fejtette ki Osváth Szabolcs. Az új képfeldolgozási technológia elnevezése digitális variancia angiográfia (DVA), amely segítségével az eddigieknél több információ nyerhető ki a röntgensugarat felhasználó vizsgálatokból.

A startup 1,5 millió eurós európai uniós támogatást nyert el az innováció, a szoftver és a protokoll további fejlesztésére, ismertségének terjesztésére az EIC Accelerator pályázat keretében. A Kinepict az első magyar cég, amely egészségügyi területen nyert el támogatást ezen a pályázaton; összesen 4200 európai cég közül választották be őket a 32 nyertes közé. A pályázat lehetőséget ad a tudományos együttműködések, kutatások bővítésére is – ezen a területen a Semmelweis Egyetem az első számú partner, és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával való közös munka során találták meg, hogy az érgyógyászati területen használható leginkább az új technológia.

Az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján már napi szinten használják az új technológiát az angiográfiás vizsgálatok során – mondta Sótonyi Péter, a klinika Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszékének vezetője. Alkalmazzák a diagnosztikus eljárások és a katéteres műtétek, így a nyaki és alsó végtagi érszűkületek vizsgálata, értágítás elvégzése közben is. Sótonyi Péter hozzátette: az érgyógyászok számára fontos, hogy jó képminőséggel és minél kevesebb sugárterheléssel, valamint kontrasztanyaggal dolgozzanak.

Az új képfeldolgozási technika segítségével a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél is biztonsággal elvégezhető az erek vizsgálata, ugyanis a szokásos jódos kontrasztanyag helyett széndioxid használata mellett is jó minőségben látszódnak az erek a vizsgálat során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×