INFORÁDIÓ 
2021. január 24. vasárnap
Timót

koronavírus

japán

öngyilkosság

Védőmaszkos gyalogosok Tokióban 2020. május 22-én. A szigetország 47 prefektúrájának többségében feloldották a koronavírus miatt életbe léptetett rendkívüli állapotot, de a japán fővárosban még érvényben vannak a korlátozások.

Van, ahol már nem a vírus, hanem a járvány utáni depresszió öl

Infostart

Japánban több ember lett öngyilkos októberben, mint ahányan egész évben belehaltak a koronavírus-fertőzésbe.

A pszichológiával foglalkozó szakemberek már a koronavírus-járvány kitörése óta arra figyelmeztetnek, hogy a pandémiás helyzet nemcsak egészségügyi, hanem mentális válsághoz is vezet. A munkahely elvesztése, az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok lecsökkenése és a bizonytalan jövőkép az emberi lélekben végez pusztítást.

Egy friss japán statisztika már bizonyítékot is mutat a jelenségre, mert a szigetországban októberben több ember lett öngyilkos, mint ahány halálosa áldozata volt eddig a koronavírusnak. A japán rendőrség adatai szerint 2153 ember vetett véget önkezével az életének októberben, míg a Covid-áldozatok száma eddig 2087 – írja a CNN.

Ráadásul Japán nem is voltak olyan szigorú korlátozások és tiltások, mint a világ számos más országában, ezért a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy máshol, akkor még durvább a pandémia pusztítása, hasonló vagy súlyosabb következményei lesznek, csak még nem jelentek meg a friss adatok az öngyilkossági statisztikákban.

Feltűnő a japán adatokban, hogy noha az öngyilkosok között kisebbségben vannak a nők, de az arányuk jelentősen megnőtt, vagyis elsősorban őket viseli meg a jelenlegi bizonytalan helyzet, illetve közülük többen dolgoznak a járvány által leginkább sújtott szektorokban. Egy nemzetközi kutatás is azt mutatta ki, hogy a járvány mentális hatásai a nők 27 százalékát érintik, míg a férfiaknál ez az arány csak 10 százalék.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Nyitókép: MTI/AP/Eugene Hoshiko
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018