eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított felvételen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) látszik az égen Salgótarján Somoskő településrészéről fotózva 2020. május 30-án este. A képen az űrállomás mozgása fényes szakaszként látható.
Nyitókép: A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított felvételen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) látszik az égen Salgótarján Somoskő településrészéről fotózva 2020. május 30-án este. A képen az űrállomás mozgása fényes szakaszként látható. (MTI/Komka Péter)

Változtattak a Nemzetközi Űrállomás pályáján

A korábbi, űrszemét miatti változtatás kavarta meg a helyzetet az orosz teherűrhajó érkezése előtt.

Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját a Progressz MSZ-15 teherűrhajó fogadására - közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség. A korrekciót pénteken végezték el a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével. A hajtóművet mintegy 262 másodpercig működtették, hogy az ISS pályáját mintegy 900 méterrel csökkentsék.

Eredetileg úgy tervezték, hogy pénteken a Nemzetközi Űrállomás pályáját 500 méterrel megemelik. Július 3-án azonban terven kívüli pályamódosítást kellett végrehajtani, mert különben űrszeméttel ütközött volna. Akkor 900 méterrel megemelték pályáját.

A Progressz MSZ-15 teherűrhajó indítását július 23-ra tervezik a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. Fedélzetén üzemanyag, víz és gáz érkezik, továbbá az űrhajósok létéhez, illetve az űrkísérletek elvégzéséhez szükséges eszközök.

Az ISS-en jelenleg két orosz űrhajós, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner teljesít szolgálatot, valamint három amerikai kozmonauta, Christopher Cassidy, Douglas Hurley és Robert Behnken, utóbbi kettő a SpaceX űrhajójával érkezett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×