eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: NASA

Nagy bejelentést tett a NASA

Űrszonda indul a Naprendszer azon holdjára, amelynek óceánjában kétszer annyi víz van, mint a Földön, és az égitest az élet minden alapelemét birtokolja.

A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai. Az Európé Clipper-misszióról meghozott végső döntés lehetővé teszi, hogy a NASA mérnökei befejezzék az űrszonda végső verziójának tervezését, megalkossák és kipróbálják azt és a fedélzetén lévő tudományos műszereket - olvasható a NASA hétfői közleményében.

Ezzel az Európé Clipper-misszió egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy feltárjuk a hold jeges kérge alatt lévő óceán rejtélyes világát - közölte Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos missziók igazgatóságának illetékese.

A Galileo és a Cassini űrszondák által kapott tudományos adatokra építjük a missziót - tette hozzá Zurbuchen.

Az Európé Clipper űrszonda részletesen feltérképezi a Jupiter jeges holdját, megvizsgálja léteznek-e megfelelő feltételek az élethez.

A NASA azt tervezi, hogy az űrszonda legkorábban 2023-ra készül el, indítása 2025-ben valószínű.

A NASA egyik vezető kutatója egy európai űrkutatási konferencián a közelmúltban arról beszélt, hogy a Jupiter Európé nevű holdján van a legnagyobb esély az életre.

"Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Európén találhatunk" - mondta James Green.

Az Európé jégkérge alatti óceánban a kutatók feltételezése szerint kétszer annyi víz lehet, mint a Földön.

"Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt, és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta. Nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is" - fogalmazott Green

A Clipper nem fog pályára állni az Európé körül, hanem többször nagyon közel halad el a hold mellett, és kameráival nagyfelbontású képeket készít a felszínéről, műszerei mérni fogják mágneses mezejének erőségét és irányát, és a jégkérgen áthatoló radarja meghatározza, milyen vastag a jég az óceán fölött.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×