INFORÁDIÓ 
2020. február 18. kedd
Bernadett

jupiter

europé

űrszonda

nasa

űrkutatás

Nagy bejelentést tett a NASA

Nagy bejelentést tett a NASA

Infostart

Űrszonda indul a Naprendszer azon holdjára, amelynek óceánjában kétszer annyi víz van, mint a Földön, és az égitest az élet minden alapelemét birtokolja.

A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai. Az Európé Clipper-misszióról meghozott végső döntés lehetővé teszi, hogy a NASA mérnökei befejezzék az űrszonda végső verziójának tervezését, megalkossák és kipróbálják azt és a fedélzetén lévő tudományos műszereket - olvasható a NASA hétfői közleményében.

Ezzel az Európé Clipper-misszió egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy feltárjuk a hold jeges kérge alatt lévő óceán rejtélyes világát - közölte Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos missziók igazgatóságának illetékese.

A Galileo és a Cassini űrszondák által kapott tudományos adatokra építjük a missziót - tette hozzá Zurbuchen.

Az Európé Clipper űrszonda részletesen feltérképezi a Jupiter jeges holdját, megvizsgálja léteznek-e megfelelő feltételek az élethez.

A NASA azt tervezi, hogy az űrszonda legkorábban 2023-ra készül el, indítása 2025-ben valószínű.

A NASA egyik vezető kutatója egy európai űrkutatási konferencián a közelmúltban arról beszélt, hogy a Jupiter Európé nevű holdján van a legnagyobb esély az életre.

"Ha összetett életet keresünk, véleményem szerint a legnagyobb eséllyel azt az Európén találhatunk" - mondta James Green.

Az Európé jégkérge alatti óceánban a kutatók feltételezése szerint kétszer annyi víz lehet, mint a Földön.

"Úgy véljük, hogy a vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, sok ideje volt, és ezért remek esélyek vannak arra, hogy élet alakult ki rajta. Nemcsak az élet egyszerű, hanem összetett formái is" - fogalmazott Green

A Clipper nem fog pályára állni az Európé körül, hanem többször nagyon közel halad el a hold mellett, és kameráival nagyfelbontású képeket készít a felszínéről, műszerei mérni fogják mágneses mezejének erőségét és irányát, és a jégkérgen áthatoló radarja meghatározza, milyen vastag a jég az óceán fölött.

Nyitókép: NASA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018