INFORÁDIÓ 
2019. december 10. kedd
Judit

aréna

maróth miklós

eötvös loránd kutatási hálózat

mta

Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének igazgatója budapesti otthonában 2016. április 25-én.

Maróth Miklós: az egyes kutatók munkájába nem akar beleszólni a kormány

Infostart

A politika adja a pénzt a kutatásokra, így joga van arra, hogy prioritásokat fogalmazzon meg - jelentette ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke. Maróth Miklós az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy az egyes kutatók munkájába nem akar beleszólni a kormány.

Maróth Miklós hozzátette: várhatóan létrejön majd egy másik, tudósokból álló testület, amely megfogalmazza: mely kutatások fontosak.

Úgy vélte, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának át kell pozicionálnia magát, meg kell találnia helyét az új viszonyok között.

Azt hangsúlyozta, hogy az MTA-nak a minőségellenőrzés letéteményesének kell maradnia.

Legalább öt évbe telik, hogy kiderüljön, hatékony volt-e a kutatás rendszerének átalakítása - jelentette ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke. Maróth Miklós az Inforádió Aréna című műsorában azt is elmondta, hogy az akadémiai kutatóintézeteket átvevő szervezet vezetői egy évet kaptak arra, hogy tájékozódjanak, és teljes lendülettel tudjanak dolgozni, addig nem döntenek emberek sorsáról.

Az akadémikus elmondta, hogy az intézetek, kutatóhelyek ugyanabban a szerkezetben kerülnek át, ahogyan most vannak, és

az intézeti vezetők szerződésének feltételei is csak hosszabb távon változnak majd.

Hozzátette: költöznie sem kell senkinek, minden kutatócsoport ott dolgozik tovább, ahol eddig.

Nyitókép: A Széchenyi-díjjal kitüntetett Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja budapesti otthonában 2016. áprilisában. MTI Fotó: Czimbal Gyula
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018