eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Emberi használatra készült lüktető őssejttapaszok / Imperial College London

Visszaépülhet a károsodott szívizom

Különleges, őssejteket tartalmazó tapasszal gyógyítanák az infarktusban károsodott szivet. Az eszköz a brit kardiovaszkuláris társaság konferenciáján mutatták be. Az eddigi nyulakon elvégzett kísérlet szerint a tapasz képes visszaépíteni az elhalt szívizmot, ám alkalmazásához humán kísérletek is szükségesek.

Hegesedést okoz az infarktus a szívben, és minél később kerül orvoshoz a beteg, ez annál súlyosabb. A károsodás nem tud regenerálódni, a heges szívizom elhal, nem képes az összehúzódásra, ami szívelégtelenséghez vezet. Ennek kezelésére mutattak be egy új eszközt a brit kardiovaszkuláris társaság konferenciáján. A speciális, őssejteket tartalmazó tapasz megakadályozhatja vagy visszafordíthatja a szív károsodását – magyarázza Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője.

"Az őssejtek olyan sejtek, amelyekből másféle szövetek alakulhatnak ki, vagy másféle szövetek kialakulását képesek serkenteni. Ez a tapasz-szerű, a szívre kívülről felvarrható őssejt-szövet alkalmas arra, hogy serkentse a szívizom regenerálódását, és újra összehúzódó szívizomszövet alakuljon ki" - mondta a szakember.

A kétszer három centiméteres tapasz mintegy ötvenmillió őssejtet tartalmaz. Vizsgálatok szerint

egy vagy két ilyen eszköz beültetése után három nappal már megjelentek az első szívizomsejtek,

egy hónap után pedig valódi szívizomként működött, a szív működése jelentősen javult.

A tapaszt eddig nyulakon tesztelték, a humán kísérletek két év múlva kezdődhetnek el – mondja a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője.

"Nem minden állatmodell felel meg az emberi szöveteknek, ezért szükség lesz olyan humán vizsgálatokra, amelyekkel igazolható lehet ez a hatékonyság. Ez az eljárás egyébként nem tartozik az egyszerűek közé, hiszen először ki kell tenyészteni ezt a speciális szövetet, majd egy nyitott szívműtét során be kell ültetni, el kell helyezni a szíven" - magyarázta a szakember.

Gellér László bízik abban, hogy az új eszköz hamarosan rutinná válhat a szívrohamon átesett betegek kezelésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×