INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

infarktus

tudomány

szív

őssejt

Visszaépülhet a károsodott szívizom

Visszaépülhet a károsodott szívizom

Különleges, őssejteket tartalmazó tapasszal gyógyítanák az infarktusban károsodott szivet. Az eszköz a brit kardiovaszkuláris társaság konferenciáján mutatták be. Az eddigi nyulakon elvégzett kísérlet szerint a tapasz képes visszaépíteni az elhalt szívizmot, ám alkalmazásához humán kísérletek is szükségesek.

Hegesedést okoz az infarktus a szívben, és minél később kerül orvoshoz a beteg, ez annál súlyosabb. A károsodás nem tud regenerálódni, a heges szívizom elhal, nem képes az összehúzódásra, ami szívelégtelenséghez vezet. Ennek kezelésére mutattak be egy új eszközt a brit kardiovaszkuláris társaság konferenciáján. A speciális, őssejteket tartalmazó tapasz megakadályozhatja vagy visszafordíthatja a szív károsodását – magyarázza Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője.

"Az őssejtek olyan sejtek, amelyekből másféle szövetek alakulhatnak ki, vagy másféle szövetek kialakulását képesek serkenteni. Ez a tapasz-szerű, a szívre kívülről felvarrható őssejt-szövet alkalmas arra, hogy serkentse a szívizom regenerálódását, és újra összehúzódó szívizomszövet alakuljon ki" - mondta a szakember.

A kétszer három centiméteres tapasz mintegy ötvenmillió őssejtet tartalmaz. Vizsgálatok szerint

egy vagy két ilyen eszköz beültetése után három nappal már megjelentek az első szívizomsejtek,

egy hónap után pedig valódi szívizomként működött, a szív működése jelentősen javult.

A tapaszt eddig nyulakon tesztelték, a humán kísérletek két év múlva kezdődhetnek el – mondja a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője.

"Nem minden állatmodell felel meg az emberi szöveteknek, ezért szükség lesz olyan humán vizsgálatokra, amelyekkel igazolható lehet ez a hatékonyság. Ez az eljárás egyébként nem tartozik az egyszerűek közé, hiszen először ki kell tenyészteni ezt a speciális szövetet, majd egy nyitott szívműtét során be kell ültetni, el kell helyezni a szíven" - magyarázta a szakember.

Gellér László bízik abban, hogy az új eszköz hamarosan rutinná válhat a szívrohamon átesett betegek kezelésében.

Nyitókép: Emberi használatra készült lüktető őssejttapaszok / Imperial College London

Kapcsolódó hang

Őssejtes tapasz az infarktusosoknak - a teljes interjú
 
190607 BEL1 1000 Tapasz az infarktusos szívre öf VM
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018