eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A gímszarvasok génjei hordozhatják a megoldást a csontritkulásra

Megfejtették a gímszarvas géntérképét, a kutatómunka eredményei a humán gyógyításban is hasznosíthatók - adta hírül a Somogyi Hírlap.

A cikk szerint az állat örökítő információinak teljes leírását egy, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Központjának bőszénfai telepén élt kapitális bikából vett mintából, tízéves munkával készítette el a Horn Péter és Orosz László akadémikusok által vezetett, a gödöllői Biotechnológiai Kutatóközpont, a Semmelweis és a Debreceni Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport.

Horn Péter a Molecular Genetics and Genomincs című tudományos folyóiratban publikált eredményekről elmondta: a géntérkép több mint húszezer génre terjed ki és hárommilliárd genetikai információt tartalmaz. Ez amellett, hogy segíthet rokon állatfajok genomjának leírásában, az orvostudománynak is hasznos.

Az akadémikus ismertetése szerint

a gímszarvas agancsával összefüggésben tizenhat olyan gént találtak, amelyeknek az ember csontritkulásánál is szerepük van.

Rájöttek, hogy a gímszarvas trófeájának ledobása után képes pótolni az agancsnövesztés miatt csontjaiból kivont ásványi anyagokat.

Horn Péter azt mondta, a gímszarvas genomjának leírása azért is nagy jelentőségű, mert ma még csak az állatok két százalékának van meg a genetikai térképe - olvasható a lapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×