eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elkészülhet a magyar daganatos betegek genetikai térképe

Elkészülhet a magyar daganatos betegek genetikai térképe

A magyar betegekre specifikus onkogenetikai eltéréseket térképezi fel, majd ennek alapján hatékonyabb kezelési és diagnosztikai módszereket dolgoz ki a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint 3DHISTECH Kft. közös kutatása. A másfél milliárd forintos projektről Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa beszélt az InfoRádiónak.

„Napjainkban a daganatok kutatásában fontos szerepet tölt be a genetika” – mondta a szakértő. A betegség osztályozása gyakran genetikai alapon történik, továbbá sokat segített abban, hogy a szakemberek megértsék a különböző daganatok kialakulását, de hozzájárul a célzott, személyre szabott terápiás stratégia meghatározásában is. 

Bizonyos daganattípusoknál a genetika mellett a környezetnek is fontos szerepe van. „Vannak jól ismert rizikófaktorok: ilyen a dohányzás például” – hangsúlyozta Bödör Csaba. Nehéz meghatározni annak az arányát, hogy mennyiben felelős a genetikai háttér, illetve a környezet – tette hozzá. 

Bár alapvetően globális összefüggésekről van szó, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával indult Magyar Onkogenom Programban hazai leggyakoribb daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek mintáit vizsgálják, így felrajzolva a magyar daganatos betegek genetikai térképét – tájékoztatott a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa. A kutatás arra a kérdésre is választ adhat, hogy vannak-e olyan genetikai eltérések, melyek gyakrabbak vagy épp ritkábbak a magyar daganatos betegek genomjában – tette hozzá.

A genetikai háttér ismerete a betegség prognózisához, lefolyásának megítéléséhez, illetve kezelhetőségéhez nyújthat segítséget – mondta a szakértő. „Ismerjük azokat az eltéréseket, amelyek az egyes daganattípusok esetében szerepet játsszanak, amelyek az eltérő klinikai lefolyásért, kezelhetőségért felelősek. A kérdés inkább az, hogy ezek között van-e olyan, ami gyakoribb, ritkább, esetleg különálló a magyar populációban” – fogalmazott Bödör Csaba. A kutatás a pontosabb diagnózishoz, rizikóbecsléshez, esetleg új célzott terápiás célpontok azonosításához is hozzájárulhat. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×