eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lakberendezés az űrben

Lakberendezők érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra. Persze nem arra kell gondolni, hogy valamilyen tévés lakás-átalakítós műsort vesznek fel az űrben. Az Endeavour űrsikló legénysége végez majd olyan átalakításokat, amelyek nyomán hatfősre bővülhet a személyzet.

Az Endeavour űrrepülővel megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra Leonardo, az a modul, amelynek felszerelése után hatszemélyesre bővül az űrbéli kutatóközpont. Növekszik a komfort is: az év során híressé vált űrtoalett mellé egy másodikat is kap az állomás. Emellett egy új konyha, 29 programos edzőgép és alvóhelyek találhatók az olasz gyártású Leonardón. Az eszközök része egy olyan tisztítórendszer is, amely ivóvizet képes előállítani a vizeletből, izzadságból és szennyvízből.

Szakértők szerint a folyadék újrahasznosítás azért fontos eleme a programnak, mert az űrállomáson dolgoznak ki több olyan technológiát és módszert, amely lehetővé teszi majd a hosszú Mars-utazást.

Közben Moszkvában befejezéséhez közeledik azoknak az európai részvevőknek a kiválasztása, akiken a jövőbeli, 105-napos Mars-misszió fizikai és pszichológiai hatását vizsgálják majd európai és orosz űrhajózási szakemberek. A projekt várhatóan márciusban indul.

Visszatérve az űrbe, az Endeavour lakberendező brigádja két hetet tölt el az új berendezés felszerelésével. Közben négy űrsétára is lesz idejük, és elvégzik egy tavaly elromlott napelem karbantartását is.

Közben lent a Földön azt vizsgálják, hogy megsérült-e az űrsikló hőpajzsa a felszálláskor. Az irányítóközpontban először attól féltek, hogy levált a burkolat egy része, most viszont azt mondják, hogy valószínűleg jégdarabot láttak leesni fellövés idején.

A biztonsági ellenőrzést a Columbia 2003-as tragédiája után erősítették meg. A flotta első hajója darabokra esett a légkörbe visszatérve, mert kerámiadarabok váltak le a felszállás idején a hőpajzsról. A hétfőnyi személyzet életét vesztette.

Az Endeavour missziójával egy időben India egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy 2020-ig embert juttasson fel a Holdra. A Csandarajan-1 űrszonda távirányítású leszállóegységével egy indiai zászló is érkezett az égitestre, a milliárdos lakosságú ország egyre növekvő gazdasági és tudományos erejét jelképezve. Úgy tűnik, a Hold ezúttal az ázsiai nemzetek között vezet űrversenyhez. Kína, Japán és Dél-Korea is űrhajósokat akar küldeni ugyanis a Holdra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×