eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagy veszélyben vannak a maratoni futók

Nagy veszélyeknek teszik ki magukat a középkorú maratoni futók. Az Európai Szívgyógyász Társaság arra figyelmezteti az aktív életet élő, rendszeresen hosszú távokat futó felnőtteket, hogy az 50 év feletti maratonistáknál gyakoribb lehet az érelmeszesedés, mint az inaktív és elhízott embereknél.

Német kutatók 108 olyan 50 év feletti hosszútávfutó érrendszerét vizsgálták meg a legkorszerűbb, mágneses rezonanciatechnikával, akik a vizsgálatot megelőző három évben legalább ötször vettek részt maratoni versenyen - ismertette az Európai Szívgyógyász Társaság folyóiratában megjelent kutatási eredményeket Matos Lajos kardiológus.

A kutatók az adatokat összevetették hasonló korú, hasonló kockázati szintű, de nem sportoló emberek adataival. Kiderült, hogy a maratonisták koszorúere meszesebb volt, mint az inaktív életet élőké.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nem a lefutott kilométerektől függ, hanem a maratoni versenyek gyakoriságától, azaz minél többször futotta le valaki a 42 kilométeres távot, annál nagyobb kockázatnak volt kitéve.

A futók között akadtak olyanok is, akiknél egy hírtelen szívhalált követő újraélesztés után derült ki az érelmeszesedés, mert korábban semmilyen tünetük nem volt.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×