eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amit a vérnyomásról tudni érdemes

Ha valaki elmúlt ötvenéves, vérnyomásának csak a felső, úgynevezett szisztolés értéke számít, a "per" értéknek nincs jelentősége - erősítette meg a világ egyik legöregebb orvostudományi folyóiratában, az angol Lancetben közölteket a Szent János Kórház kardiológiai ambulanciájának főorvosa.

A vérnyomásméréskor két értéket kapunk: a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékét. A szisztolés - ahogy Matos Lajos szívgyógyász az InfoRádióban elmagyarázta - azt mutatja, milyen a vérnyomásunk akkor, amikor a szív összehúzódik és kilöki a vért az aortába. Ez az a maximális nyomás, amit a szív a véráramra ki tud fejteni.

Amikor a szív ellazul, a vérnyomásérték csökken, mindössze akkora, amekkorát az erek fenntartanak a rugalmasságukkal. Ez az úgynevezett diasztolés vérnyomás, vagy köznyelven a "per" érték.

A legújabb elméletek alapján ez utóbbinak az 50 évnél idősebbeknél már nincs jelentősége. Ekkor ugyanis csökken az erek rugalmassága, az érték tehát akár annál az embernél is csökkenhet, akinél az első vérnyomásérték emelkedik - mutatott rá a Szent János Kórház kardiológiai ambulanciájának főorvosa.

Az időskori infarktussal vagy az agyvérzéssel a szisztolés vérnyomás hozható összefüggésbe. A vérnyomás azonban megfelelő gyógyszerekkel hatékonyan csökkenthető - közölte Matos Lajos.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×