eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Könyv a két Nagy Imre-perről

A per - Nagy Imre és társai 1958, 1989! - ez a címe az '56-os Intézet és a Nagy Imre Alapítvány gondozásában megjelent kötetnek, amely új megvilágításból mutatja be az ötven éve mártírhalált halt miniszterelnök ellen folytatott pert, és a 19 évvel ezelőtti törvényességi felülvizsgálatot.

A könyv annyiban új, hogy kizárólag a perrel foglalkozik - mondta az InfoRádiónak Rainer M. János, aki hozzátette: mind a két Nagy Imre-perről szól a mű: az 1958-asról és az 1989-es törvényességi óvásról, illetve az ennek nyomán született Legfelsőbb Bírósági határozatról.

Az '56-os Intézet főigazgatója, aki egyben a könyv társszerzője is, elmondta: a kötet első részében a per hátterét ismertető 3 tanulmány olvasható, a könyv döntő részét pedig a dokumentumok teszik ki, amik így teljes terjedelmükben még nem láttak napvilágot magyarul.

A harmadik részben a Nagy Imre-per nemzetközi visszhangja kapott helyet. Ezek az írások 1959-ben már franciául és angolul megjelentek Párizsban.

A történész Nagy Imre és társainak 1989-es "peréről" elmondta: a vádlottak rehabilitációját még a Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága mondta ki. A határozattal a bíróság azt akarta bizonyítani, hogy a terhükre kirótt vádakat nem követték el, nem pedig azt, hogy Nagy Imrének és társainak mi volt az akkori történelmi megítélésnek megfelelő szerepük az 56-os forradalomban - hangsúlyozta Rainer M. János.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×